Слаби, но на каква цена? Скритите рискове от кето диетата

Британско проучване, публикувано в списание Science Alert, предполага, че кето диетата, популярна със своите ползи за отслабване, може всъщност да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, диабет тип 2 и синдром на раздразнените черва. Докато изследването е малко по обхват, то хвърля светлина върху потенциалните недостатъци на кето диетата и насърчава хората да обмислят други опции за здравословно хранене.

6 най-чести грешки, които допускаме при кето диета

Изследването:
Екип от университета в Бат, Обединеното кралство, проведе проучване, включващо 53 здрави възрастни, следващи една от три различни диети за период от 4 до 12 седмици: кетогенна (кето) диета с ниско съдържание на въглехидрати, диета с ниско съдържание на захар или диета с умерено количество захар и въглехидрати. Учените откриха, че кето диетата води до повишаване на холестерола, намаляване на полезните чревни бактерии и нарушена способност на тялото да обработва захари, което го кара да разчита повече на мазнини като основен енергиен източник.

5 звезди, които се подложиха на кето диета и са повече от доволни

Резултатите:
Въпреки че кето диетата доведе до загуба на мазнини, тя дойде с няколко неблагоприятни ефекта върху здравето. Той намали разнообразието на чревната микробиота, особено нивата на Bifidobacterium, които обикновено се намират в пробиотиците. Освен това, кето диетата повишава нивата на лошия холестерол, което може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт с течение на времето. Диетата също така намали способността на тялото да обработва въглехидрати, увеличавайки риска от развитие на диабет тип 2.

Алтернативи:
Проучването предполага, че вместо да намаляват добавените захари, хората трябва да се съсредоточат върху намаляване на цялостния прием на въглехидрати. Контролната диета с умерен прием на захар и въглехидрати показа по-положителни резултати както за загуба на тегло, така и за поддържане на цялостното здраве.

Докато кето диетата може да бъде ефективен метод за загуба на тегло, важно е да вземете предвид потенциалните рискове за здравето, свързани с нея. Преди да започнете каквато и да е драстична промяна в диетата, винаги е най-добре да се консултирате със здравен специалист, за да определите коя опция за хранене е най-подходяща за индивидуалните нужди и цели.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти