Много деца вярват, че с яденето на моркови ще могат да виждат и в тъмното, но ново изследване показа кои храни наистина оказват добро влияние на зрението.
Значението на здравословната и балансирана диета се възприема само за красива фигура.
Мотивацията да ядете плодове и зеленчуци най-често са излишните килограми, но хората не трябва да пренебрегват ползите от здравословната храна върху организма и отделните органи, като например очите.
Слепотата спохожда все повече хора по света, като най-често срещаните очни заболявания са катаракта, глаукома, синдром на сухото око.
Експертите прогнозират, че това може да се влоши, ако хората не започнат да се грижат за зрението си с храната, която консумират.
Важно е да се ядат достатъчно плодове и зеленчуци, хляб, ориз, картофи и други храни, съдържащи скорбяла, като месо, риба, яйца, боб и други немлечни източници на протеини, мляко и млечни храни.
Много полезни за очите са сьомгата, сиренето, червеното вино и фъстъците.
Учените подчертават необходимостта от осигуряване на четирите основни групи хранителни вещества, включително витамини и минерали C и E, цинк, селен и мед.
Още по темата:
За сьомгата с любов
Уникална рецепта с пушена сьомга
Да разбулим великата мистерия на виното
Изкуството да поднасяме вино
Душата на млякото – сиренето
На кого е кашкавалът?
И една прекрасна рецепта със сьомга: