Ново проучване потвърждава колко е полезна рибата за организма.
По-мазните риби като сьомга и пъстърва, могат да предотвратят до голяма степен деменция и Алцхаймер.
Професор Уелма Стоунхаус от университета Massey в Нова Зеландия обобщава изследването така:
"Това е първото сериозно проучване, което доказва, че богатите на дехидроаскорбинова киселина добавки подобряват функционирането на паметта при млади и стари."
След приемането на тези добавки работната памет и нейната скорост значително се подобряват.
Учените виждат надежда в дехидроаскорбиновата киселина, която се съдържа в риби като сьомга и пъстърва, и смятат, че в нея е ключът към успешното лечение на Алцхаймер. Причината за това е, че именно тази киселина е от огромно значение за структурата и функционирането на мозъка.
Случва се обаче, тялото да не може да произведе достатъчно от мазната киселина и да се наложи нейният допълнителен прием.
Изследването показало още, че при мъжете се забелязва 15% по-голямо подобрение на работната памет, при прием на дехидроаскорбинова киселина, а при жените - седем на сто подобрение на епизодичната памет.
Професор Стоунхаус обобщава, че това изследване още веднъж потвърждава колко важни са омега 3 киселините за правилното функциониране на мозъка и пълноценния живот. Проучванията продължават в опит да се открие лекарство срещу болестта на Алцхаймер.