Edna от най-подходящите билки за проблеми със сърдечно-съдовата система е познатият глог. Неговото въздействие върху нормалното функциониране на сърцето и прилежащите органи е доказано като едно от най-силните сред познатите лечебни растения. Глогът се грижи за състоянието на сърдечния мускул, подпомага нормалния сърдечен ритъм, но и влияе благоприятно на периферните, коронарните и мозъчните кръвоносни съдове.
Освен това, плодът от глог спомага за нормализирането на нивата на холестерола в кръвта.
Растението е храстовидно, през пролетта цъфти с нежни бели цветчета, а през есента се обсипва с дребни плодчета, които се обагрят в характерния си тъмночервен цвят. За лечебни цели се използват както цветовете, така и плодчетата.
Веществото проантоцианид, съдържащо се в глога, е отговорно за целебните свойства на растението върху сърдечно-съдовата система. Проантоцианидът спомага за подсилване на сърдечната дейност, като разширява коронарните съдове и засилва кръвооросяването. Работата на коронарните артерии се подобрява, а сърдечният мускул получава повече кислород. Глогът е богат и на антиоксиданти, витамин С, каротин, танини, флавоноиди и др. полезни елементи.
Благодарение на проантоцианида се увеличават сърдечните съкращения и по този начин сърцето изпомпва повече кръв. Оттам се подобрява кръвообръщението, което прави глога много полезна билка за хора със студени ръце и крака.
Успокояващият ефект върху нервната система е другото полезно действие на глога. Подходящ е при склеротични промени на сърцето. За да има ефект от билката, тя трябва да се приема системно в продължение на поне няколко месеца, но благоприятното действие също е дълготрайно. Без значение е дали се използват пресни или изсушени цветове и плодове, лечебното въздействие е гарантирано.
Ето и няколко рецепти, които са подходящи за различни сърдечни проблеми и използват различни части на глога:
Рецепта на Петър Димков за хипертония и склероза: 4 супени лъжици цветове и листа от глог се заливат с 1 литър кипяща вода. Захлупват се и се оставят да престоят 1 час. Прецедената течност се пие преди ядене сутрин, обед и вечер по 1 кафена чашка.
За нормализиране на високо кръвно налягане: В затворен съд се сваряват 1 супена лъжица плодове от глог в 1 чаена чаша вода. Оставя се да престои 2 часа върху котлона, без да ври. След като се прецеди, се приема 3-4 пъти на ден по 3 супени лъжици преди хранене.
Спиртна настойка при сърдечни проблеми: една супена лъжица цветове или плодове от глог се заливат с чаша ракия. Съдът се затваря и престоява на тъмно една седмица, след което се прецежда през марля. Приемат се по 20-25 капки, разтворени в малко вода по 3-4 пъти на ден преди ядене.