Знаете ли, че ако изпитвате постоянна умора, няма никакъв мисъл да се наливате с кафе или кола, за да се освежите?
Подобни напитки само повишават нервно-мускулната възбудимост и задълбочават чувството за отпадналост. Хроничната умора може да е причинена от много неща, едно от които е липсата на магнезий в организма.
Магнезият е минерал, който никак не бива да бъде подценяван. Той влияе положително върху тонуса, самочувствието и настроението ни.
През Ренесанса се е прилагал като лекарство против проблеми с отделителната система, но по-късно са открити и други негови свойства, които са от огромно значение.
Така например магнезият изпълнява широка гама от биологични функции, като:
*Нормалното функциониране на мускулите и нервната система
*Нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия
*Нормалното усвояване на белтъчините, въглехидратите, мазнините
*Служи като градивна единица за синтеза на РНК и ДНК
*Участва в процеса на делене на клетките
*Участва в образуването на хрущялите и колагена като важен градивен протеин)
*Участва в образуването на имунната защита, като влиза в синтеза на анти-телата и на естествения интерферон (важна анти-вирусна молекула)
*Допринася за поддържането на нормалното състояние на зъбите, кожата, ноктите, костите
*Прекусор е на невротрансмитери като серотонин
През студения сезон е особено важно да се приемат достатъчно витамини и минерали, за да се предпазим от настинки, депресивни състояния и лошо настроение, най-вече покрай намаляването на деня.
От друга страна магнезият може да се нарече "антистресов" елемент, поради свойството си да регулира силата на реакцията на организма на дадена агресия: студ, кавга, внезапен силен шум и т.н.
Колкото по-сериозна е липсата на магнезий, толкова човек става по-чувствителен, нервен и притеснен. Той прекалено силно реагира на външните събития, а това е свързано с още по-голяма нужда от магнезий.
Така се стига до един омагьосан кръг, който може да доведе до изтощение и депресия. Затова значението за организма на този елемент в никакъв случай не трябва да бъде подценявано, а да се стараем да го набавяме редовно чрез храна или хранителни добавки.