Тофу (на китайски даъ-фу, то-фу - на японски, ту-бу на корейски) е соево сирене. Приготвя се като към топло соево мляко се прибавят сгъстяващи вещества. Обикновено се използва нигари. Още може да бъде приготвено с помощта на лимонов сок или оцет. След пресичането соевото сирене се пресова.
Тофуто започва да се използва в Китай още през 200 г. преди новата ера. Въпреки че историята за създаването на тофуто е изгубена през вековете, китайска легенда гласи, че за пръв път е приготвено случайно. Един китайски готвач добавил нигари в соево пюре за ароматизиране и случайно се получил продукта, който сега наричаме тофу.
Тофуто е един от най-използваните продукти в азиатската кухня и намира много широко приложение във вегатарианската кухня.
Тофуто е един от най-универсалните и икономични белтъчни продукти. Той е ниско калоричен и с ниско съдържание на мазнини и не съдържа холестирол. Може да бъде меко и твърдо. Почти няма собствен аромат, но като гъба поема ароматите на останалите продукти и много добре се съчетава с тях.
Тофуто е пълноценен растителен белтък, който много лесно се усвоява от човешкия организъм и е превъзходен за хора, страдащи от сърдечни и стомашни заболявание и такива с алергия към месо и яйца.
Рецепта за домашно приготвяне на тофу
Продукти:
500 г соя
2-3 супени лъжици лимонов сок
Измитата соя се накисва със студена вода за 12 часа, като водата непрепенно се сменя 2-3 пъти за този период. След това накиснатите зърна се слагат в кухненски комбайн (миксер) и се смилат на пюре, като се добавя малко вода.
В тенджера се слага 1 л. вода, след завирането й се добавя смляната соя. След завирането на течността (непрекъснато се бърка), огънят се намалява и след появата на гъста пяна на повърхността тенджерата се снема от котлона. Покрийте дъното на сито с 2 пласта марля или тензух и изсипете соевата маса и оставете да се отцеди течността (соевото мляко) в чист съд. С ръце претрийте добре, за да се отцеди колкото може.
Полученото соево мляко при постоянно рабъркване варете на тих огън 5 мин. След това оставете да поизстине. В 200 мл вода добавете лимоновия сок и добавете след това на тънка струйка към соевото мляко като непрекъснато рабърквате. Оставете тофуто в суроватката за 15-20 мин. След това изсипете сирната маса в застлано с двоен слой тензух сито оставете да се отцеди.
После покрийте с 2 слоя марли, поставете чиния и тежест около 1 кг отгоре за да се пресова. След около 20 мин мекото тофу е готово. Ако искате да е по-твърдо, пресовайте с по-голяма тежест и за по-дълго време.
Така приготвеното тофу може да се съхранява в хладилник около една седмица, сложено в плътно затворен съд с вода. Водата трябва да се сменя всеки ден.