Халуми е традиционното кипърско сирене, приготвено от смес на овче и козе мляко, към които се добавя и краве. То прилича на свежо сирене, но е доста солено и има наситен вкус.
Халуми напомня за вкусна на моцарела, ако е осолена. Сиреното халуми се е правело в Кипър още през XVI век.
Когато млякото със закваска се превърне в гъста маса, тя се събира и се слага в плетени кошници, известни като таларини. По този начин се приготвя халуми в домашни, а не в промишлени условия.
Сиренето се изстисква и се пресова, като се отстранява излишната влага, която изтича през дупките на кошницата. Халуми се вари, след това се соли и се подправя с мента.
Халуми може да се пече на барбекю и за разлика от други сирена то се пече, а не се разтопява и не капе в огъня. Сиренето халуми се прави с лек дъх на мента. Това прави сиренето още по-вкусно. Халуми е национален продукт на Кипър, където се държат и правата за него.
Много често сиренето халуми прилича на стисната подкова. Това се получава, когато готовата пита сирене се поръсва с мента и се сгъва на две. След това този полукръг с ментова поръска се нарязва напречно.
От халуми можете да приготвите традиционно кипърско ястие – саганаки.
Необходими продукти за саганаки:
1 супена лъжица масло
1 лимон
400 грама сирене халуми.
Начин на приготвяне:
Сиренето се нарязва на резени с дебелина по-малко от сантиметър. Маслото се разтопява в тиган на среден огън.
Всяко парче сирене се запържва до златисто от двете страни.
Напръсква се с лимонов сок и се поръсва с настърганата на ситното ренде лимонова кора. Сервира се веднага.
Халуми може да се поднесе и без да се обработва термично, то е много вкусно в комбинация с домати, а също така и с диня.
Пърженото халуми се съчетава добре със сурови или задушени зеленчуци, с месо и морски дарове.
Много вкусно става сиренето халуми с мед и орехи.
Халуми се слага в тестени изделия, тъй като под въздействието на високите температури се превръща в още по-вкусно. С халуми се правят вкусни печени сандвичи.