Едва ли ще ви се стори учудващо, но храната, която приемаме, има пряко отношение към настроението ни.
От Organic.bg обясняват и защо се получава така. Нека да разберем.
Веществата, които приемаме с храната, оказват влияние върху синтеза на допамин в организма ни, а оттам и върху нашето настроение.
Допаминът е важен невротрансмитер и хормон, който отговоря за поведението, мотивацията и концентрацията, за по-добрата ни памет и способността ни да изпитваме удоволствие.
Ниската допаминова активност води до депресия, влошена функция на запаметяване и невъзможност да се справяме с проблемите. Ето защо поддържането на постоянно ниво на допамин в кръвта е от изключително значение за нашето физическото и психическо здраве.
Въпреки естествената ни нужда да посегнем към нещо сладко, когато настроението ни рязко се влоши, бисквитките с шоколад не са най-доброто решение на проблема.
Съществуват редица по-здравословни средства, повишаващи синтеза на допамин, които не само ще ни направят по-щастливи, но и ще ни предпазят от чувството на вина след това.
Първото, което можем да направим, за да си осигурим добро разположение на духа, е да си приготвим чаша ароматно кафе.
Според проучване, публикувано през 2011 г. в Archives of Internal Medicine, консумацията на две чаши кафе на ден понижава с 20% риска от депресия при жените.
Полезните му свойствата се крият в кофеина, който повишава отделянето на двата хормона на щастието – допамин и серотонин.
Богатите на протеини храни, каквито са ядките, съдържат голямо количество триптофан – аминокиселина, която участва пряко в синтеза на серотонина.
30 грама кашу, шам фъстък или бадеми ни помагат да набавим дневната си доза от ценната аминокиселина.
Плодовете и зеленчуците са не по-малко важни за доброто ни настроение. Според проучване от 2013 г. нивото на каротеноиди в кръвта на оптимистите е с 13% по-високо, от това на песимистите.
Богати на пoлезните антиоксиданти са оранжевите зеленчуци като морковите, тиквата и сладките картофи.
Японски учени са доказали, че консумацията на храни с високо съдържание на фолиева киселина (витамин В9) намалява риска от депресия. В една порция сварена леща се съдържат около 350 µg от този витамин, което е и препоръчителният му дневен прием.
За радост на мъжката аудитория, според проучване, публикувано в сп. Neuropsychopharmacology, бирата също е в състояние да повиши количеството допамин в кръвта.