Редовната употреба на шоколад с високо съдържание на какао понижава риска от инсулт с повече от 20% е изводът на международна група учени.
Според резултатите от тяхното изследване, в което са се включили над 50 хиляди души, шоколадът намалява и с над 50% риска от фатален изход при хората, които вече са преживели инсулт.
Медиците твърдят в своя доклад, изнесен пред Академията по неврология на САЩ, че положителният ефект от шоколада се проявява при редовната употреба на доста малко количество – около 50 грама на седмица.
Действието му се отдава на съдържащите се в какаото флавоноиди – силни антиоксиданти, които пречистват организма и мастните плаки, отлагащи се по стените на кръвоносните съдове.
Същевременно експертите предупреждават, че прекомерната консумация на шоколад дори с много какао може да ни навреди заради високото съдържание на мазнини в него.