Шоколадът намалява риска от инсулт

Няма по-сладко лекарство от него
Снимка: Getty/Guliver

Редовната употреба на шоколад с високо съдържание на какао понижава риска от инсулт с повече от 20% е изводът на международна група учени.

Според резултатите от тяхното изследване, в което са се включили над 50 хиляди души, шоколадът намалява и с над 50% риска от фатален изход при хората, които вече са преживели инсулт.

Медиците твърдят в своя доклад, изнесен пред Академията по неврология на САЩ, че положителният ефект от шоколада се проявява при редовната употреба на доста малко количество – около 50 грама на седмица.

Действието му се отдава на съдържащите се в какаото флавоноиди – силни антиоксиданти, които пречистват организма и мастните плаки, отлагащи се по стените на кръвоносните съдове.

Същевременно експертите предупреждават, че прекомерната консумация на шоколад дори с много какао може да ни навреди заради високото съдържание на мазнини в него.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти