Оказва се, че шоколадът помага повече при кашлица, отколкото традиционния мед (с лимон, а в някои рецепти и с добавена ракия).
Звучи прекалено хубаво, за да е истина, но го доказва водещ експерт в областта на респираторната медицина.
Професор Алън Морис, ръководител на сърдечно-съдови и дихателни изследвания в Университета в Хъл, е посветил живота си на изследванията на кашлицата. Той твърди, че може да докаже полезното действие на шоколада.
Според заключенията му сиропите за кашлица, съдържащи какао, са много по-ефикасни.
Пациенти, приемали шоколадовото лекарство по време на експеримент, имат значително подобрение на симптомите в рамките на два дни. В изследването са взели участие 163 души.
То обаче не е първото по въпроса. Преди това Кралският колеж в Лондон също откри, че теобромина в какаото е в по-ефикасен от кодеина – основна съставка в лекарствата срещу кашлица.
Учените отдават това на полезните качества на какаото.
Шоколадът е по-лепкав от стандартните медикаменти срещу кашлица и образува покритие, което предпазва нервните окончания в гърлото, предизвикващи позивите.
Когато почувствате първите симптоми, побързайте да оставете парче шоколад бавно да се разтопи в устата ви, съветват авторите на изследванията.
Прочетете още:
5 здравословни причини да пием горещ шоколад