Случва ли ви се да си хапнете любимото сирене, да го полеете с чаша от любимото вино и вместо да се почувствате като чистокръвна французойка, да започнат едни стомашни неразположения, една хрема и едни обриви, и да си кажете „Защо ми трябваше, никога повече!“?
Но момент! Първо, не се заричайте, и второ – възможно е просто да страдате от хистаминова непоносимост и определени храни да предизвикват тези неприятни симптоми. Това не означава, че трябва да се лишите от тях завинаги, защото има как да се справите с това състояние. Но нека първо разберем какво е хистамин и съответно – хистаминова непоносимост.
Какво е хистамин?
Хистаминът е органично азотно съединение, което се отделя при локални имунни отговори в тялото. То регулира и някои физиологични процеси в червата и действа като невротрансмитер в мозъка, гръбначния стълб и матката. Участва в регулирането на ритъма на сън-бодърстване, контрола на апетита, способността за учене и капацитета на паметта, но основното му действие е на медиатор на възпалителните процеси при алергични реакции.
Какво е хистаминова непоносимост?
Повечето хора с хистаминова непоносимост знаят, че страдат от нея и са го доказали с изследвания, но ако вие все още не сте, а страдате от гореописаните симптоми след прием на определени храни, обърнете се към специалист, за да сте сигурни.
Хистаминът се произвежда в тялото ни, но освен това го приемаме и чрез различни хранителни продукти - сирене, морски дарове, риба и рибни сосове, сушени колбаси - салам или бекон, различни видове зеленчуци като домати, спанак, патладжани, кисело зеле и туршии, различни видове плодове - ягоди, ананаси, банани. За съжаление, дори любимият ни шоколад води до повишаване на хистамина – както неведнъж сме чували, хубавите неща все са забранени.
И докато при хората, които нямат проблем с разграждането на хистамина, тези храни не водят до нищо друго, освен наслада, при други резултатът е редица неприятни оплаквания.
Причината е в това, че при първата група хора веществото бързо се разгражда в тънките черва от ензима диаминоксидаза (ДАО) и хистаминът никога не стига до кръвообращението. Но когато той липсва или пък сме приели повече богати на хистамин храни, активността на ензима намалява или напълно изчезва, разграждането на хистамина в червата се забавя и той навлиза в кръвта ни.
Ако в такъв случай, към тези храни добавите и чаша-две алкохол или лекарства, ситуацията става още по-сложна и резултатът от нея са реакции като газове, подуване, диария, главоболие и дори мигрена, обриви, запушен нос, затруднено дишане.
Какво да правим, ако имаме хистаминова непоносимост?
Първо, добре е да я диагностицирате, за да знаете със сигурност, че страдате от нея.
Второ, препоръчително е да си водите хранителен дневник, като си записвате както храните, които консумирате, така и оплакванията, които свързвате с тях. Това ще ви помогне да идентифицирате и изключите от менюто си тези, които предизвикват силен отговор от организма ви.
Трето – помогнете си сами.
Ако не можете да понесете мисълта да се ограничите в приема на само определен тип храна и да спазвате строга диета, докато другите около вас похапват някои от любимите ви ястия, то за да бъдем честни – не е и нужно. На всеки му се налага понякога да избяга от строгата диета, защото е на гости, на ресторант, или защото му се похапва – в това няма нищо лошо.
Има начин да подпомогнете на тялото си да се справи с излишъка от хистамин, като приемате ензима диаминоксидаза като хранителна добавка, когато ви предстои прием на храни, съдържащи хистамин.
И преди да сте казали - „Откъде да го намеря този ензим??“, отговаряме – от една таблетка DAOSIN®. Това е продукт, съдържащ ензима ДАО, който подпомага естественото разграждане на хистамина в организма и по този начин спестява цялата каскада от възпалителни отговори в тялото.
С прием на DAOSIN® минимум 15 минути преди да си хапнете някоя от храните, съдържащи хистамин, ще предотвратите неприятните реакции, които не само вгорчават цялото удоволствие от храненето, но и могат да продължат няколко дни и да се отразят негативно на качеството ви на живот. DAOSIN® може да бъде приеман с трите ви основни хранения през деня, а продуктът е достъпен в аптеките без рецепта.
И нека отново бъде шоколад и вино!