Обикновената шипка е известна с латинското си наименование Rosa canina и е вид диворастяща роза. Тя представлява многогодишен бодлив храст.
Шипката цъфти от май до юли, като цветовете ѝ са бледорозови до бели. Самите плодове (шипки) узряват през есента. Те са овални, червено-оранжеви, с размер 1-2 cm, месести, пълни с множество космати семена.
Шипките са изключително полезни! Те съдържат витамин С, витамини В2, А, К, каротеноиди, флавоноиди, органични киселини, танини, пектинови вещества, соли и етерично масло.
Шипковият плод е истински поливитаминен концентрат, който почти няма аналог в природата с толкова много витамини, съчетани в един естествен продукт. Още в древността шипката е призната като ценно и лечебно средство.
Бащата на медицината, Хипократ, а и други древногръцки учени като Теофраст и Диоскорид са оценявали високо ползите от шипковия плод. Предписвали са го като противовъзпалително средство за множество различни заболявания.
В последните години станаха модерни т. нар. суперхрани и суперплодове като годжи бери, асай бери, чиа и много други, измествайки от фокуса шипката, която освен че е много полезна за здравето, е и достъпна като цена, отглежда се в България и може да се открие с добро качество.
Тя също има правото да бъде начислена към суперхраните заради своите десетки полезни свойства.
Днес ще ви запознаем с някои от най-страхотните свойства на шипките. Открийте ги в галерията ни!
Вижте още:
- Kонопеното семе - суперхрана и лек
- Тибетското чудо – годжи бери
- Още една суперхрана на небосклона: хлорела