Казват, че всеки сам трябва да познае подправките, които стимулират чувства като радост, хармония и любов.
За една подправка обаче, всички в Индия са единодушни, че е свързана с усещането за щастие – шафранът.
„Кралят" на подправките” се добива от цветовете на изключително нежния шафранов минзухар и векове наред е възприемана като подправката, която ни прави щастливи. Шафранът не само е естествен афродизиак, но и средство за успокояване на ума и повдигане на настроението.
„Храната на индиеца е неговото лекарство”, споделя Капка Кумар, чийто съпруг е индиец. С нея си поговорихме за почти магическите свойства на подправките. „В Индия подправките са билките, които хората използват и комбинират, за да поддържат здравето си”.
Най-често използваната подправка от индийците е куркумата. Тя е най-близка като аромат и вкус до шафрана, но е много по-достъпна от него като цена. Силно разклоненото коренище на красивото растение се ползва широко в кулинарията и медицината и е много силен антиоксидант.
С характерния си оранжев цвят, подправката е и неразделна част от подготовката за брачната церемония в Индия. Вечерта преди къносването, жените стриват на паста корени от куркума и с тази смес се мажат и къпят младоженците. Вярва се, че куркумата пречиства физически и ментално телата им преди да се отдадат един на друг.
С куркума се приготвят и някои от най-популярните и типични за Индия подправки като къри и Garam Masala.
„Garam Masala се приготвя от 28 различни растения и подправки, повечето от които трудно могат да се намерят в България. Сред тях са куркума, къри, кардамон, кориандър, кимион, карамфил, гарам масала, чат масала, дафинов лист, черен пипер, анасон, канела, червен лют пипер, джинджифил, ацефедита, индийско орехче, шафран и др. Преди да се смесят, трябва леко да се запекат на фурна и да се смелят”, споделя Капка Кумар и ни разкрива своята тайна как успешно да смесваме индийските подправки: „Според количеството храна слагайте подправките умерено, на върха на малка лъжичка, за да избегнете получаването на горчив или натрапчив вкус.”
Тя подбира подправките за своя дом според цвета, консистенцията и аромата им, като грижливо ги съхранява в добре затворени стъклени буркани, на тъмно и на стайна температура.
Ако тепърва правите първи си стъпки в индийската кухня, съветът ни е да се сдобиете първо с куркума, къри и garam masala – най-универсалните индийски подправки, които не само може да откриете във всяка къща в Индия, но може лесно да комбинирате в различни ястия. Tрадиционната българска кухня се съчетава чудесно с тези подправки, като зрелият боб е най-благодатен за експерименти. „Интересно съчетание се получава при смесване на традиционната за Индия куркума и българската градинска чубрица."
В случай, че сте любители на пикантните вкусове, споделяме и рецептата ѝ за направа на къри, което може да бъде люто или не. За да си го приготвите, ви трябват листа от къри, които смилате и към тях прибавяте малко куркума и бял пипер, ако искате да бъде люто.
Разнообразните превъплъщения на индийските подправки в изкусителни гозби може да опитате в ресторанта на Капка Кумар, както и по време на второто издание на „Фестивал на цветовете”, което ще се проведе на 20 юни 2015 г. в откритото пространство на зала Арена Армеец, София. Билети можете да намерите в мрежата на Eventim, както и директно в официалната страница на събитието във Фейсбук.