Смокините са известни като „плодовете на боговете“. Истината е, че в Древността те наистина са били символ на изобилие и аристократичност. Този плод обаче впечатлява и с невероятните си здравословни свойства. Смокините имат силно детоксикиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6.
Говорим си за...
А ето и няколко любопитни факти за смокините:
* Намерени са фосили със смокини, датиращи от 9400-9200 пр.н.е.
* Твърди се, че са култивирани в Древен Египет.
* Три нормално големи пресни смокини съдържат 140 калории и 5.5 грама така полезните фибри. Това са повече фибри, отколкото има в 1 чаша овесени ядки или 1 филия пълнозърнест хляб.
* Смокините са изключително богати на калций и са природният лек срещу висок холестерол.
* Смокините са едни от най-сладките плодове, тъй като съдържат 55% натурална захар.
* Това са най-нетрайните плодове, като дори в хладилник не могат да се задържат пресни повече от ден-два.
* Плодовете са богати на желязо и манган, което ги прави чудесни при анемия.
* Имат слабителен ефект, особено ако се консумират пресни или сушени сутрин на гладно.
* Според народната медицина белият сок, който отделят прекършените смокинови листа и клонки, може да лекува брадавици.
* И не на последно място - смокините са силен афродизиак.
В момента сме в сезона на смокините, така че не пропускайте да хапвате повече от тези плодове, но внимавайте с количеството. Както всичко останало, колкото и да са полезни смокините, ако се прекали с тях, може да има негативни ефекти. Например, малките семки на плодовете са коварни за стомаха и червата, ако се прекали с тях.
Истинска въглехидратна бомба е сладкото от смокини. Вече ви споменахме, че самите плодове съдържат много захар, а когато се добавят още подсладители към тях, както имат навика да правя бабите ни при затваряне на сладка, се получава чудесно десертно изкушение, което обаче вреди на тънката талия.
Прибавяйте по някоя сушена смокиня към мюслито или овесените ядки сутрин или пък още по-добре – хапвайте смокините пресни. Те са чудесно допълнение и към различни сладкиши и кексове, а още рецепти със смокини вижте ТУК.
Още за смокините:
- Философският плод
- Плодове, които лекуват: кои са най-здравословните дарове на природата
- Гъста и здрава коса със сушени плодове и куркума
- Как да си осигурим калций чрез храната?