Дойде моментът от годината, когато прасковите са навсякъде около нас и можем да си ги набавим от най-близкия пазар или от собствената градина. Освен че са много вкусни и ароматни, особено когато са в сезона си, те са източник и на редица ползи за здравето.
Тези вкусни плодове са много богати на витамин С, отговорен за производството и правилното функциониране на клетките, както и на витамин А, който подсилва мембраните на клетките от респираторния тракт, като така предпазва от навлизането на микроби в кръвния поток. Прасковите съдържат и естествени антимикробни качества, които също работят в посока на по-добрия ни имунитет.
Грижат се за правилното функциониране на храносмилателната система и регулират нивата на кръвната захар. Прасковите съдържат и пребиотици, които подхранват добрите бактерии и имат противовъзпалителни качества.
В посока поддържане на здравословно тегло работят антиоксидантите в прасковите, които контролират нивата на кръвната захар и инсулина, както и съдържанието на фибри и вода, които усилват усещането за ситост. Освен това естествената сладост на прасковите ни е достатъчна, за да ни спре от това да посегнем към много по-калорични десерти.
Полифенолите, които се съдържат в тези плодове, могат да намалят растежа и разпространението на някои видове рак. Не трябва да забравяме също, че прасковите са много полезни за очите и мозъка.
Така че ако все още не сте добавили в лятното си меню тези вкусни плодове, поправете веднага тази грешка!
Още от Здравословно:
- Знаците, че на тялото му липсва витамин C
- 5 леки домашни закуски, с които ще стопите мазнините по тялото си
- Най-полезните плодове и зеленчуци през август
- Плодът на 8000 години, който лекува (и можем точно сега да го похапваме на корем)