Черницата е сочна, леко тръпчива на вкус и крие много здравословни ползи. Различаваме три вида черница: бяла черница, родом от източната и централна част на Китай, червена черница (Американска черница) от източната част на САЩ, и черна, която е родом от Западна Азия.
Тя расте на големи широколистни дървета в топлите, умерени и субтропични райони на Азия, Африка, Северна и Южна Америка.
Този вкусен, месест и сочен плод е нискокалоричен и съдържа в себе си много протеини, минерали, витамини и антиоксиданти, както и антоцианини, последният от които е много полезен и може да се използва и като оцветител.
Сезонът на черниците е през лятото, затова сега е моментът да се възползвате максимално от този вкусен плод, който има десетки ползи за здравето. Ето някои от тях:
Не пропускайте да последвате Ohnamama.bg и във фейсбук и инстаграм!
Още от Здравословно:
- 7 полезни свойства на ароматната лавандула
- Защо да хапваме ягоди: 5 ползи за здравето от вкусния летен плод
- Кога през деня трябва да се пие вода
- Ленено семе: суперхраната, която си заслужава да опитате
- Най-опасните летни храни