Селенът е микроминерал и мощен антиоксидант, който оказва безценна помощ при превенцията и борбата с рака. Прочуване в Националния институт по изследване на раковите болести в Испания доказа, че консумирането на храни, богати на селен, намалява почти наполовина риска от развиване на туморни образувания.
Освен това селенът подпомага функциите на щитовидната жлеза, което го прави особено важен и необходим за жените. Микроминералът влияе на щитовидната жлеза да произвежда най-активната форма на своя хормон (версия на тироидните хормони, който се нарича Т3), а също така помага за регулиране размера на вече произведения хормон.
Селенът трябва да се приема най-вече чрез храна.
Бразилските орехи са изключително богат източник на селен, но само те не са достатъчни. Скаридите, риба тон, телешки черен дроб, сьомга, кокоши яйца, агнешко месо, ечемик, слънчоглед, синапени семена и овес също съдържат полезния микроминерал, така че се старайте да присъстват колкото се може по-често в менюто ви.