Черешовото дърво е познато на хората от векове, а неговите вкусни и сочни плодове са любимо лакомство на почти всеки човек. Освен вкусови усещания, черешите носят и здравословни ползи.
Те се дължат на наличието на много витамини и минерали - А, В, С, Р, калций, натрий, калий, желязо, антоцианини и каротиноиди.
С хранителните си качества черешите подобряват и улесняват процесите в организма, работата на мозъка, кръвоносната система, храносмилането, работата на сърцето и бъбреците. С череши може да се подпомогне и грижата за добрия външен вид, защото те са полезни в борбата срещу натрупания целулит и възрастовите промени в кожата, изразяващи се в бръчки.
Черешите могат да се консумират по много начини - като пресен плод, на сок или под формата на конфитюри и желета. Има проблем обаче - този плод не бива да се консумира с някои други храни според диетолозите.
Според проведените проучвания за възрастен човек, който не страда от диабет или остри симптоми на гастрит, препоръчителната дневна порция череши е 200 грама. При наличие на гастритни оплаквания може да се консумират череши в ограничени количества.
А има и храни, с които е добре изобщо да не смесваме черешите. Ето кои са те:
Вижте още:
- Могат ли черешите да бъдат опасни? Ето защо не трябва да прекалявате с тях
- 7 изкусителни рецепти с любимите ни череши
- 15 причини да ядем череши (освен защото са вкусни)