Ежедневната консумация на сокове от богати на витамини плодове и зеленчуци позволява не само да се нормализира функционирането на организма, но и да се съхранят когнитивните способности с напредването на възрастта, пишат от Darik News.
Това показва изследване на учени от Американската академия по неврология. В рамките на 20-годишното си изследване невробиолозите стигнали до извода, че в резултат на редовната консумация на сокове от свежи плодове и зеленчуци е възможно човек на 73-годишна възраст да съхрани когнитивните способности, които е имал като тийнейджър.
Вижте тук 12 храни, които ни правят по-умни >>>
Изследването обхваща над 27 000 мъже. Резултатите показват, че 55% от участниците консумират най-често подобни сокове, имат добри когнитивни способности и могат да се справят дори със сложни умствени задачи. Останалите 38% били със средно добри когнитивни способности, а 7% - с лоши когнитивни способности.
Участниците, които обикновено консумират най-много зеленчуци - около 6 порции дневно, се радват на 34% по-малка вероятност да притежават лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите едва две порции дневно.
Онези, които ежедневно пият портокалов сок, ги очаква 47% по-малка вероятност от лоши когнитивни способности в сравнение с консумиралите по-малко от една чаша сок месечно.
Учените констатират, че сред най-полезните за мозъка храни са портокали, зелена салата, домати, краставици, млечни продукти, ябълки и ягоди.