Преди време споделихме интересни факти около историята на дъвката, а сега продължаваме темата, но този път ще поговорим за здравните й качества.
* Дъвченето на дъвка ни помага да се концентрираме, защото движенията на челюстта увеличават притока на кръв и съответно кислород към мозъка. При самия дъвкателен процес се стимулира частта в главния мозък (наречена хипокампус), която подобрява функциите на паметта с до 35%.
* Дъвките (и особено ментовите) способстват да се ободрим по-бързо рано сутрин или в моментите, когато сме сънени. Британски учени са установили, че хората, които по-често дъвчат дъвка, по-рядко изпадат в летаргични състояния.
* Изследване, проведено в Луизиана, разкрива, че дъвките намаляват апетита ни за захарни изделия. Също така дъвченето на дъвка (без захар) след всяко хранене увеличава отделянето на слюнка, която по-лесно отмива бактериите, причиняващи кариес.
* Японски медици са провели редица тестове, показващи, че дъвченето на дъвка понижава нивата на стресовия хормон кортизол, а това редуцира и нервното напрежение в организма. Така че, ако ви предстоят подобни напрегнати ситуации – не забравяйте да пъхнете пакетче с дъвки в чантата ви.
* Хората основно употребяват дъвки, за да се справят с лошия дъх, но се оказва, че дъвченето им влияе положително и върху храносмилателните процеси (най-вече дъвките, съдържащи ксилотол). При самото дъвчене слюнчените жлези произвеждат повече секрет, който спомага за по-бързото обработване и усвояване на храната от стомашно-чревния тракт, като по този начин се редуцира парещото чувство в хранопровода, причинено от свръхпродукцията на киселини в стомаха.