Готвенето със сусамово масло (олио) и масло от оризови трици е особено полезно за сърцето, защото повишава нивото на т.нар. добър ("HDL") холестерол, според нови американски изследвания.
Тези масла са почти толкова ефективни, колкото хапчетата за понижаване на високото кръвно налягане, пише здраве.bg.
Двата вида масло понижават кръвното налягане само с един пункт по-малко в сравнение с резултатите на редица медикаменти, предназначени за високо кръвно налягане.
Това е установено след опит върху група от 300 лица с умерено високо кръвно налягане. За разлика от лекарствата обаче маслото понижава нивото на лошия ("LDL") холестерол и повишава нивото на добрия ("HDL") холестерол.
* Сусамовото масло (олио) е с ниско съдържание на наситени мастни киселини и високи стойности на витамин E и антиоксиданти. То е различно на цвят в зависимост от начина му на добиване. Има специфичен вкус и аромат, правещ го добър овкусител на десетки ястия, стига да го ползваме в умерени количества. Сусамовото олио е един от малкото естествени продукти, които могат да поглъщат ултравиолетовите лъчи, поради което намира широко приложение в слънцезащитната козметика.
* Маслото от оризови трици си е спечелило прозвище на една от най-здравословните мазнини (също богата на витамин E и антиоксиданти), която се употребява и в козметиката за заздравяване на кожата и косата. Освен че намалява нивата на лошия ("LDL") холестерол, то неутрализира и свободните радикали. Неговият лек вкус го прави чудесен вариант за готвене на редица ястия и салати.