Ризотото е може би едно от най-популярните италиански ястия.
В традиционното италианско меню ризото се сервира като топло предястие след студените ордьоври и преди основното ястие.
При неформални вечери ризото, както и италианските спагети, може да бъде сервирано като основно ястие. Никога не се сервира с хляб или като гарнитура.
Повече за това интересно ястие разказват от E-kulinari.com.
За да се приготви хубаво ризото, най-важно е да се избере правилния ориз. Той трябва да бъде дребен, кръглозърнест, богат на скорбяла, която придава своеобразната кремообразна форма на ястието.
Предвидете по една чашка за кафе или по една шепа сух ориз на човек (от 60 до 80 г). Оризът не трябва да се мие.
Затоплете мазнината (масло, зехтин или олио) в широка и не много висока тенджера, за да може ориза свободно да набъбне. Пропорциите за мазнина и ориз е около 20 г мазнина на 100 г ориз.
Първоначално загрейте само половината от маслото и прибавете ситно нарязан лук.
Добавете ориза и разбърквайте на слаб огън с дървена лъжица, докато зрънцата станат прозрачни.
В ризотото оризът се приготвя чрез постепенното добавяне на горещ бульон или други течности. Важно е да се помни, че течностите трябва непременно да бъдат горещи, когато се прибавят. Количеството течност, което се поема от ориза, е различно - 1 към 3 или 1 към 4 отношение на ориз към течност.
Сложете бульона в отделна тенджера на слаб огън и го добавяйте на порции, като разбърквате от време на време. Сипвайте ново количество течност, когато оризът вече е поел предишната.
След около 20 мин (зависи от сортовете ориз) пробвайте дали се е сварил и спрете да сипвате бульон, за да не стане лепкав. Добавете останалото масло на парченца, като разделяте с вилица зрънцата ориз.
След това прибавете и останалите съставки (виж по-долу) и накрая настърган пармезан (кашкавал). Допълнителни съставки в ризотото могат да бъдат най-разнообразни - различни зеленчуци, сирена, морски дарове или риба, гъби, зелени подправки и т.н.
След като сте добавили всичко необходимо, разбъркайте внимателно и оставете на слаб огън за около 2-3 минути. След това свалете от огъня и похлупете за 5 мин. Сервирайте на момента в дълбоки затоплени чинии.
Предлагаме ви и една примерна рецепта за ризото:
За 6 порции са ви необходими:
*500 г късозърнест ориз
*100 г краве масло
*1 глава лук, ситно нарязана
*1 ч.ч. сухо бяло вино
*1,5 л бульон зеленчуков, гъбен или пилешки
*100 г пармезан (може да се замени с обикновен кашкавал), настърган
Идеи за различни добавки към ризотото:
*гъби с чесън
*70 г масло
*3 скилидки чесън
*500 г пресни гъби, нарязани на едро
*2 с.л. зелен лук, ситно нарязан
*сол и черен пипер на вкус
Загрейте маслото и запържете чесъна и гъбите, свалете от огъня и добавете ситно нарязания зелен лук, сол и черен пипер на вкус. Прибавете към готовото ризото и сервирайте.