Най-обсъжданата рецепта в Hell's Kitchen е тази с миди Сен Жак. Първо, защо Сен Жак. Кой изобщо е той, че мидите са кръстени на него и толкова трудно ли се правят, че все отиваха в кофата за боклук, въпреки космическата си цена.
Известна също така и като "мидата със златните яйца". Големи миди, които се предлагат от края на септември до май, а замразени без черупки могат да се намерят през цялата година. .
Изключителния им вкус се превръща в истинско откритие за рибарите, които отначало често връщали обратно уловените миди в океана. Днес мидите Сен Жак представляват един от стълбовете на френската кулинария.
Тези миди често се сервират по американски - с бяло масло, или по провансалски, варени на пара или на шишчета. Те са деликатно ястие с леко захарен и изключително фин вкус, което не търпи претопляне.
Наречени са на св. Яков (Жак на френски) - същият, на когото е посветен Камино де Сантяго. През средновековието поклониците са взимали черупки от този вид миди като доказателство, че са достигнали испанските брегове.
Тази мида е и символ поклониците, служи като отличителен белег и им помага да следват пътя към крайната си точка.
Вижте как се готвят:
Продукти за една порция
Миди Сен жак – 3 бр
Видове гъби – 150гр
Лук – 30гр
Чесън – 5гр
Морков – 20гр
Целина – 20гр
Дръжки от магданоз – 10гр
Мащерка – 1 стрък
Бяло вино – 80мл
Сметана – 100мл
Краве масло – 30гр
Сол
Бял Пипер
Начин на приготвяне
В загрят тиган запечатваме предварително подсушените миди “Сен Жак”. Намаляваме огъня и монтираме със студено масло. Подправяме със сол и пипер, лимонова кора и листо салвия.
В отделен съд сотираме лук, чесън, морков, целина, дръжки магданоз. Добавяме ситно нарязаните гъби. Гасим с бяло вино, докато се изпари. Наливаме бульон и го редуцираме на ½. Добавяме сметаната. Подправяме и издаваме.
Чипс Салвия – 3 броя
В маслена баня фритираме листата от салвия до хрупкавост. Изцеждаме върху хартия и подправяме със сол.
- Рецептите от Hell's Kitchen: Паста карбонара с поширано яйце
- Рецептите от Hell's Kitchen: Хрупкави калмари върху белуга леща