Агнешкото е месото на пролетта. Тъкмо до Великден ще имате достатъчно време, за да упражните тази рецепта и да блеснете на празника. С благодарности към Hell's Kitchen България за предоставената рецепта:
Продукти
Агнешки котлети (порцирани) - 3 бр.
Горчица - 10 гр
Билкови трохи от пресни билки – джоджен, розмарин, магданоз - 50 гр
Прясно мляко - 80 мл
Бульон - 80мл
Полента - 30гр
Маскарпоне - 25 гр
Краве масло - 15 гр
Пармезан - 5 гр
Шалот - 10 гр
Чесън - ½ скилидка
Тиквички - 30 гр
Чушки (три цвята) - 30гр
Патладжан - 30 гр
Лимон - 5 мл
Доматена паста - 20 мл
Рецепта за агнешки сос
Запържваме кости и ципи от агнешко месо. Добавяме кореноплодни зеленчуци, доматено пюре. Гасим с червено вино, докато се изпари. Наливаме база Деми глас (тъмен сос на месна основа). Редуцираме и прецеждаме.
При поръчка:
Кипваме агнешки сос със сметана, сух джоджен и мента.
В загрят тиган запечатваме агнешните котлети. Овкусяваме със сол и пипер. Намазваме агнешкото месо с горчица и покриваме с билкови трохи. Довършваме готвенето във фурна или конвектомат. В отделен съд кипваме 1 част мляко и 2 части пилешки бульон, добавяме 1 част качамак. Накрая монтираме с маскарпоне, масло, пармиджано, мащерка, сол и пипер.
За рататуи
Запържваме тиквички, патладжани и чушки (конкасе), шалот и чесън на ситно. Добавяме доматите. Подправяме с розмарин, лимонова кора и сол.
Още:
- Рецептите от Hell's Kitchen България: Миди Сен Жак върху рагу от гъби
- Рецептите от Hell's Kitchen: Паста карбонара с поширано яйце
- Рецептите от Hell's Kitchen: Хрупкави калмари върху белуга леща