Новият сезон на предаването "Черешката на тортата" започна и неговият втори звезден готвач тази седмица е певицата Лора Караджова.
Тя поднесе на своите гости патладжан със сирене и телешко с дюли, а рецептите на Лора можете да изпълните и вие сами вкъщи.
Всички необходими продукти и техниката на приготвяне вижте долу:
Патладжан със сирене
Необходими продукти за две порции:
1 голям патладжан
3-4 с. л. зехтин
3-4 скилидки чесън
натрошено сирене
1 пресен обелен домат
магданоз
Начин на приготвяне:
Патладжанът се опича цял във фурната. Обелва се и се поставя в чинията за сервиране. Разрязва се по дължина и леко се натиска с дървена лъжица, така че да не се развали формата му. Посолява се, залива се със зехтина, поръсва се със счукания чесън, натрошеното сирене и нарязания магданоз. По желание може да сервирате със сос.
Начин на приготвяне на соса:
Няколко скилидки чесън се запържват заедно с обелени и нарязани (или настъргани) домати в зехтин за няколко минути. Украсява се с пресен босилек и разрязани наполовина чери доматчета.
Телешко с дюли
Необходими продукти:
Говорим си за...
4 бр. дюли
800 г. телешко месо
1 глава червен лук
100 г. смлени орехи
2-3 моркова
канела
2 с.л. лъжици мед
сол
черен пипер
зехтин за намазване на тавичката
Начин на приготвяне:
Телешкото месо се сварява с червения лук и сол на вкус в тенджера под налягане. Тавичката се намазва със зехтин и се посипва със смлените орехи и с нарязаните на кръгчета моркови. Вместо тавичка може да използвате и гювеч. Порциите месо се нареждат в тавичката с дюлевите парчета, нарязани на ладии. Дюлите се посипват с канела. Медът се разтваря в бульона от телешкото и се използва за заливка на месото и дюлите. Поръсва се с черен пипер и с подправки по желание и се пече в гореща фурна, докато дюлите омекнат. Ястието придобива сладко-кисел вкус.
Вижте още: Рецептата на Маги Вълчанова от "Черешката на тортата": Спагети с тиквички и скариди
Последвайте ни и в Инстаграм ТУК