Моя дядо Петър, който ме е отгледа, държеше много на храната, искаше да му се приготвят минимум по 4-5 ястия на ден.
Както вече съм казвала за него, не уважаваше постните храни - казваше им - гарнитура, но обичаше да има боб и баба разнообразяваше това вариво в различни варианти. Например сухи червени чушки пълнени с боб, боб със зеле на фурна, печен с ориз и домати. Разбира се винаги имаше някакво месце!
Та искам да ви кажа за боба в гърне на баба ми Александра.
Зрял боб в гърне
Необходими продукти: половин пакет зрял боб, 1 голяма глава лук, 2 червени чушки, може и сухи,1 зелена чушка, четвърт глава целина, 2 моркова, 2-3 домата, 1 кафена чашка олио,зеленчуков бульон, червен пипер, щипка джоджен и девесил.
Начин на приготвяне: Бобът се накисва и престоява цяла нощ във водата, която след това се изхвърля.
После трябва да се измие и да се кипне за една минута, а след това и тази вода да се изхвърли.
Аз обичам да правя боб в гърне или керамичен гювеч. Слагам едновременно всички съставки Р боба, накълцаните на ситно лук и чушки, морковите и целината.
Ако обаче червените чушки са сухи, слагам ги цели.
Добавям олиото и зеленчуковия бульон, така че да покрие боба и да остане един пръст течност отгоре, добавям червения пипер, джоджена, девесила и олиото.
Доматите обелвам и настъргвам.
За да затворя плътно гърнето, правя тесто за запечатване на съда от брашно (3-4 супени лъжици) и вода.
Запечатаното гърне слагам във фурната за два-три часа на 150 градуса.
Накрая, когато го разпечатам, поръсвам обилно със ситно нарязан магданоз. Хубаво е понякога да се сложи и месце свински гърди, бекон, пушени ребра, наденица...
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.