В моето семейство, което се състоеше от мама, баба и дядо и брат, никой не пиеше алкохол, най-много дядо да пийне чаша червено винце.
Салатите, които мама приготвяше, бяха типичната шопска с хубави домати и сирене, или маруля с репички, пресен лук, магданоз, копър.
До 35 години, аз не бях пила никакъв алкохол и когато едни добри хора ме научиха да пийвам по една малка ракийка с много салати и мезета, аз започнах да се интересувам от различни видове салати и само заради удоволствието да седнеш с приятни хора и да си сипеш 50 до 100 грама кайсиева ракия.
Та искам да ви представя една салата, която отива на ракия и на вино!
Салата от червено цвекло с ретро горчица
Необходими продукти:
1 средно голямо червено цвекло
1 малък грейпфрут
1/2 кисело-сладка ябълка
шепа натрошени орехи
2 скилидки чесън
салата айсберг
За дресинга:
сокът от 1 грейпфрут
1 ч.л. ретро горчица
1 ч.л. течен мед
сол
Начин на приготвяне:
Обелвам и нарязвам на едри парчета червеното цвекло и го слагам леко да се свари.
Варя го няколко минути, така че да остане леко хрупкаво, но да може да се боде с вилица.
След като изстине, го нарязвам на по-дребни парчета и го смесвам с нарязаната ябълка. Поръсвам с натрошените орехи и скълцаните скилидки чесън.
Овкусявам салатата с купена ретро горчица да не я сбъркате с дижонската, течния мед и сока от грейпфрута.
По желание в салатата слагам парченца грейпфрут без ципи и кора. Може да полеете малко и със сока от свареното цвекло.
Поднасям това зимно предястие върху листа от салата айсберг.
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.