Спомените ми от детството са винаги ароматите от кухнята на баба и мама.
По всякакви поводи у нас се печеше хляб.
За сватби, погребения, рождени дни с повод и без повод! На нас, децата, винаги ни даваха по малко тесто, да го оформим по желание и да го изпечем.
Та искам да споделя с вас царевичния хляб, който е пухкав, ароматен и полезен!
Необходими продукти:
1 чаена чаша бяло брашно
1 чаша царевично брашно
Пакетче суха мая
3 супени лъжици зехтин
100 мл прясно мляко
Чаена лъжичка захар
Чаена лъжичка сол
1 яйце
Начин на приготвяне:
Затоплям леко млякото и слагам в него захарта, маята, зехтина, и една чаена лъжичка бяло брашно.
Оставям тази смес за около 15 минути да втаса, след това омесвам тестото с двата вида брашно, в които слагам солта, като добавям малко хладка вода в процеса на омесването, за да стане еластично.
Когато е омесено, отново го оставям да втасва около 20 минути, а след това пак го размесвам. Така питката става по-пухкава и вкусна. После я слагам в намазана с олио или масло тавичка.
Отгоре я намазвам с цяло разбито яйце и я поръсвам със семена по желание - маково, сусамово, конопено... Пека я на 180 градуса 20 минути.
Ако замесиш веднъж твърдо тесто, няма шансове да го превърнеш в меко. Обратното е възможно. Затова, докато месите, прибавяйте по малко хладка вода и се стремете да се получи меко тесто.
Тестото винаги втасва по два пъти.
Веднъж като сложим маята и после когато го премесваме и го правим във желаната форма.
Още от вкусните рецепти от Катето Евро можете да откриете в книгата ѝ "Тетрадка за рецепти и спомени", която можете да откриете в книжарниците.
Пишете на Катето Евро на edna@netinfo.bg.