Може ли човек да се храни само с 5 лв. на ден? Влогърът Цецо се впусна в социален експеримент, за да провери.
Той разполага с edna седмица и 35 лв. Вижте във видеото на „С 5 лв на ден“ първите рецепти, които Цецо приготви с предвидения бюджет, и си запишете рецептите по-долу, за да ги изпробвате и вие!
Японски яйчен хляб
Необходими продукти:
мая (суха)
2 бр. яйца
500 гр. брашно
300 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Разтваряме мая с една лъжица захар и малко претоплено прясно мляко. Оставяме за 10 минути. През това време слагаме на бавен огън малко брашно и прясно мляко и бъркаме, докато не се сгъсти с консистенцията на сос Бешамел.
В голяма купа разбиваме яйцата, добавяме маята, малко брашно, получения сос и сол.
Разбъркваме всички продукти и започваме да месим тестото най-малко 10 минути, за да омекне. След като това стане, добавяме към него масло и продължаваме да месим. След като сме готови с тестото, го покриваме с фолио или кърпа и го оставяме да втаса за около час.
После го пставяме във форма за хляб и го оставяме за още половин час.
Традиционно за приготвянето на този хляб е разделянето на тестото на равни части, които се правят на рола и се редят във формата. Така той става по-пухкав.
Закуска
Бананови палачинки
Необходими продукти:
1 банан
1 бр. яйце
Начин на приготвяне:
Разбиваме едно яйце с един банан, докато не се получи хомогенна смес. Може към нея да добавим малко мед. Слагаме мазнина в тиган, най-добре масло, и ги запържваме.
Основни ястия
След почистването на едно цяло пиле имаме продукти, които можем да ползваме за няколко различни ястия.
Пилешка супа
Необходими продукти:
пилешки фенер
1 глава лук
3 картофа
2 моркова
1 бр. яйце
200 гр. Кисело мляко
Начин на приготвяне:
Отделяме пилешкия фенер и го слагаме във вода с малко сол на котлона. След като водата заври, я изхвърляме и наливаме нова. Добавяме лук, моркови и картофи.
Оставяме супата да къкри за около час, след което приготвяме застройката. Разбиваме едно яйце с кисело мляко и малко оцет. Добавяме към сместа малко от бульона, за да не се пресече и я прибавяме към супата постепенно.
Грах с пиле
Необходими продукти:
400 гр. пилешко месо
1 глава лук
400 гр. грах
червен пипер
брашно
Начин на приготвяне:
Слагаме пилешкото да се запържи заедно с лука. Държим на котлона около 15 минути, а след това добавяме червен пипер и грах. Оставяме на котлона за още 10 минути и сме готови с яхнията.
Бърз и лесен „Рамен“
Необходими продукти:
нудли
1/2 лук
1 чушка
150 гр. свинско филе
1 скилидка чесън
1 бр. яйце
Начин на приготвяне:
Слагаме нудлите във вряща вода. През това време запържваме със зехтин лук, чушки, свинско филе и малко чесън. Добавяме малко соев сос, след което и вече сварените нудли. Може да прибавите и телешки костен бульон, който със сигурност ще придаде уникален вкус на вашия „Рамен“.
Докато всичко е на котлона, сваряваме едно яйце за около 5-6 минути, за да може да остане рохко, и поднасяме.
Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.