Рецептата за традиционната българска баница с дърпани кори успя да затрудни участниците в Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA.
Много от тях не успяха да изпекат добре баниците, а корите бяха твърде дебели за вкуса на експертното жури шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски.
Къде се крие майсторството за приготвянето на това печиво и какви са тънкостите на фините кори, за читателите на edna.bg споделя шеф Юлия Панджерова.
Баница с дърпани кори
Продукти за тестото:
1 кг брашно за баница
1 ч. л. сол
1 ч. л. оцет
500 мл хладка вода
Продукти за плънката:
6 яйца
500 г краве сирене
2 с. л. кисело мляко (4,5% масленост)
100 мл олио за намазване на питките
70 мл олио и 70 мл краве масло за поръсване на корите
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното и прибавяме солта и оцета, като малко от брашното оставяме за замесване.
Замесваме с водата, докато се получи меко и еластично тесто.
Разделяме тестото на 8 равни части, които окръгляме на топки.
Всяка топка разточваме на малка питка. Слепваме питките по две, като намазваме едната с олио, върху нея слагаме втора и намазваме и нея с мазнина. Оставяме да престоят около 15 минути.
Приготвяме плънката, като разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и натрошеното сирене.
Разточваме всяка двойна питка на плота. Прехвърляме на покривка и дърпаме с ръце до получаване на тънка, прозрачна кора.
Всяка кора намазваме с част от разтопеното в олиото масло. Отгоре разпределяме част от плънката. Загъваме на руло. Така оформяме всички кори.
Завиваме корите спираловидно в намазнена тава. Съдът трябва да е достатъчно голям, за да не се припокриват отделните рула. Печем в загрята на 180 градуса фурна, до получаване на хубав загар и хрупкава коричка.
Изваждаме готовата баница и напръскваме леко с вода. Завиваме с кърпа. Охлаждаме за 10 – 15 минути и е готова за консумация.