Тарт „Татен“ се оказа най-голямото предизвикателство досега за участниците в Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA. Изпитанието за сръчност с типичен френски привкус беше поставено от шеф Юлия Панджерова. „Обърнатият“ ябълков десерт е класика от Франция, който на пръв поглед е лесно изпълним, но има много детайли, за да се получи желаната форма и вкус.
Как да го приготвите в домашни условия като истински кулинарен виртуоз, за Edna.bg разказва шеф Юлия Панджерова.
Тарт „Татен”
За ронливото маслено тесто „Пате Бризе”:
150 г бяло брашно тип 500
10 г пудра захар
3 г сол
75 г краве масло
1 жълтък
1 с. л. студена вода
2 – 3 капки ванилова есенция
настърганата кора от 1 лимон
За карамела:
250 г бяла захар
50 г краве масло
8 –10 средно големи жълти ябълки (Голдън делишис)
Метод за приготвяне на тесто „Пате Бризе”:
Пресейте брашното, солта и захарта в купа с обло дъно.
Нарежете маслото на малки кубчета и го втрийте с пръсти в брашното, докато сместа се превърне във фина галета. Направете кладенче в средата.
Добавете жълтъка, водата, ванилията и лимоновите кори и съберете до получаване на меко тесто.
Върху леко набрашнена повърхност замесете нежно тесто, докато стане гладко.
Увийте в стреч фолио и поставете в хладилник за не по-малко от 30 минути, преди да използвате.
Метод за приготвяне на Тарт „Татен”
Обелете ябълките, както са цели. Поставете ги с дръжката нагоре върху дъска. Разрежете вертикално на две. Почистете дръжките, семките и „мустачетата”, без да нарушавате целостта на половинките. Поставете с плоската страна на дъската така, че мястото на дръжката да сочи нагоре. От дясно отрежете 2 см от плода. Така процедирайте и с останалите половинки. Малките резени плод завийте със стреч фолио и запазете.
Маслото за карамела разтопете в съда, в който ще печете тарта. Добавете захарта и нагрейте до полукарамелизиране. Свалете съда от котлона.
Подредете половинките ябълки върху карамела – изправени лъчеобразно така, че частта откъм дръжката да сочи към стената на тигана, гладката по-широка част да остане от ляво на вас, а заоблената – да бъде от дясно. По-малката гладка част да служи за основа така, че да се съберат 13 – 14 половинки, а ако ябълките са по-малки, може да са необходими една-две половинки повече. Тиганът трябва да бъде напълнен с ябълкови половини, като две трябва да се сложат в центъра. Заделените малки ябълкови резени разпределете с плоската част на горе така, че да запълните всички празни пространства.
Върху набрашнена повърхност разточете тестото във форма на правилен кръг с диаметър 28 см и го перфорирайте с помощта на вилица. Внимателно пренесете върху ябълките и подпъхнете тестото между плодовете и борда на тигана така, че да използвате цялото тесто.
Печете тарта във фурна на 180°С около 40 минути, до получаването на златисто-кафяв цвят.
Веднага щом извадите от фурната, отлейте част от получения карамелен сос – около 100 мл, в малък съд. За целта, използвайте металния диск на форма за тарт с махащо се дъно, с който да притиснете леко тарта отгоре, за да може да наклоните съда.
Оставете тарта да се охлади. Гъстият сос ще бъде частично реабсорбиран от тестото. Ако е необходимо, с помоща на сладкарска шпатула, внимателно отлепете борда на тарта от тигана. Поставете поднос за торта над тигана, след това обърнете така, че подносът да остане отдолу. Махнете тигана и внимавайте бордът да не бъде нарушен и някоя от ябълките да не остане в съда. Ако има разтекъл се сос извън тарта, забършете внимателно. Върховете на ябълките трябва да имат изразен карамелен цвят.
Заделеният карамелен сос редуцирайте на половина на котлона. С него глазирайте ябълките.
Сервирайте тарт „Татен” топъл или със стайна температура.
Добър апетит от „Bake Off: най-сладкото състезание”
Не пропускайте следващите епизоди всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA