Шеф Юлия Панджерова казва, че един добър сладкар и пекар трябва да познава всички видове топлинни процеси.
Именно затова нейната задача към участниците в Bake Off: най-сладкото състезание тази седмица беше приготвянето на 12 доната – 6 със сладко от горски плодове и 6 с лешников крем.
Представяме ви рецептата на шеф Юлия Панджерова за донати, а как се справиха участниците с нея можете да видите на официалния канал на „Bake Off: най-сладкото състезание“ в NOVA PLAY.
Донати със сладко от горски плодове и лешников крем
Продукти за тестото
500 г бяло брашно
50 г кристална захар
40 г безсолно краве масло
100 г яйца (2 бр.)
11 г суха мая
10 г сол
150 мл топло мляко
130 мл вода
Продукти за пълнежа
За сладкото от горски плодове
600 г замразени асорти горски плодове
200 г кристална захар
20 г пектин
450 г лешников крем
300 г нестопяема пудра захар за овалване
100 г цели сурови лешници за декорация
2 л олио за пържене
Метод за проготвяне на донатите
Разтворете маята в топлото мляко. Разтопете маслото. Смесете всички съставки за тестото, като запазите 1/4 от водата. Разбъркайте с ръка, докато се оформи тесто. Добавете останалата вода и продължете да месите, докато тестото поеме цялата течност.
Покрийте със стреч фолио и оставете на топло за 40 минути, докато увеличи обема си. В това време пригответе сладкото от горски плодове.
Премесете тестото леко и го разделете на 12 равни части. С въртеливи движения оформете малки топки. Подредете ги върху набрашнена тава и оставете да втасат за 30 минути. През това време изпечете лешниците.
Поставете тестените топки в нагорещена до 180 градуса мазнина. Пържете до златисто – кафяв цвят. Извадете ги върху кухненска хартия за 3 минути. Веднага след това напълнете половината със сладкото от горски плодове и още докато са топли, ги оваляйте в пудра захар.
Другите 6 броя напълнете с част от лешниковия крем. Останалият крем загрейте за кратко в микровълнова фурна и потопете поничките откъм широката страна, само едната половина, докато се получи равномерен кръг от глазура. Декорирайте с начупените лешници.
Метод на приготвяне на сладко от горски плодове
Смесете горските плодове и 150 г от захарта. Загрейте и периодично разбърквайте с дървена лъжица, докато захарта се разтвори и плодовете пуснат сока си. Кипнете сместа и я оставете да ври, като прибавите и останалата захар, смесена с пектина. Варете 5 минути. Свалете от котлона, прецедете през цедка и оставете да се охлади.
Добър апетит от Bake Off: най-сладкото състезание.
Не пропускайте следващите епизоди всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA.