Tази седмица един от 5-те звездни готвачи в "Черешката на тортата" е Мис България 2000 година - Славена Вътова.
Тя поднесе на своите гости невероятна домашна питка, която можете да си направите и вие вкъщи.
Вижте цялата техника на рецептата и какво ви е необходимо, за да си я приготвите...
Необходими продукти:
1 кубче жива мая
1 килограм брашно
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
2 яйца
500 милилитра прясно мляко
500 милилитра вода
1 супена лъжица оцет
3-4 супени лъжици олио
100 грама масло
Хубаво е да има малко повече брашно и вода,които може да се наложи да се добавят при месенето.
Начин на приготвяне:
- Пресявате брашното в дълбока купа и се прави “кладенче”. Паралелно с това се затопля половината вода(докато достигне хладка температура) и в нея се разтваря кубче мая.
- В кладенчето изсипвате затопленото прясно мляко, разтворената мая, 1 яйце, олиото и захарта. Солта се разпределя по периферията на съда върху брашното.
- Продуктите в “кладенчето”се разбъркват с ръка и постепенно се взема от брашното отстрани, като поетапно добавяте останалата хладка вода. Всичко се бърка в купата до получаване на еднородна смес.
- Плота, върху който ще се меси се поръсва с брашно, сместа се вади от купата и се меси до получаване на гладко, меко тесто. Ако е необходимо по време на месенето се поръсва по малко брашно по ръцете и по плота, за да не залепват.
- Вече добре измесеното тесто се разделя на две части. Частта,която не се меси се намазва деликатно с олио отгоре (за да не изсъхва, докато се обработва другата). Частта, която сме взели разточваме във форма на квадрат или правоъгълник (по възможност) до добелина около половин сантиметър и намазваме с разтопено масло. Прегъваме на две, разточваме пак и отново мажем с масло. Тази процедура се повтаря 3-4 пъти. При последното разточване се намазва с масло и се навива “на руло”. Реже се на парчета “охлюви” с дебелина около 3 сантиметра.
- Идентично се постъпва и с другото парче тесто.
- Слага се хартия за печене в тавата и върху нея се поставя всяко едно парче след отрязването му, до запълване на тавата. Завива се с една или две кърпи и се оставя да втасва. След около час се отвива (тестото трябва да е изпълнило тавата) и се намазва деликатно с разбит жълтък.
- Фурната трябва да бъде предварително загрята на 250 градуса. Първите 5-6 минути питката се пече на тези градуси, след което се намалява на около 180 и се пече още около 40 минути(зависи от фурната).
- Когато е готова питката се поръсва с малко вода и се завива с кърпа.
Още:
- Рецептата на Есил Дюран за лодки от патладжан от "Черешката на тортата"
- Рецептата на Вяра Атова от "Черешката на тортата"
- Рецептата за борш на Дивна в "Черешката на тортата"
- Рецептата за питка на Антон Стефанов от "Черешката на тортата"
- Рецептата за фламбирана пица на Ирен Кривошиева от "Черешката на тортата"
- Рецептите на Даниел Ангелов от "Черешката на тортата"
- Рецептата на Васил Гюров от "Черешката на тортата"
- Рецептата на Сантра от "Черешката на тортата"
- Рецептите на Лора Караджова от "Черешката на тортата"
- Рецептата на Маги Вълчанова от "Черешката на тортата": Спагети с тиквички и скариди