Лимоновият меренг тарт е бил любим на американския президент Ейбрахам Линкълн.
След приготвянето му в Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA той остана и в сърцата на водещите Алекс Раева и Рафи Бохосян. Това е класически десерт, в който се съчетават хрупкаво маслено тесто, лимонов крем и белтъчен меренг.
За да го приготвите в домашни условия, следвайте стъпките на шеф Юри Балталийски. Ако пък желаете да си припомните изпълнението на техниката от участниците на Bake Off - вижте видеото от официалния канал на предаването в NovaPlay ТУК.
Лимонов меренг тарт
Продукти за ронливо маслено тесто:
230 г бяло брашно
150 г краве масло
80 г пудра захар
40 г яйчен жълтък (2 бр.)
1 щипка сол
1 с. л. студена вода
Захаросана лимонова кора за гарниране на тарта:
Лимонова кора на тънки ивички 2 бр. (Използвайте лимоните, преди да бъдат изцедени)
За сиропа:
100 г бяла кристална захар
50 г вода
Продукти за лимонов крем:
200 г прясно изцеден лимонов сок (около 4 бр. средно големи лимони)
200 г вода
200 г бяла кристална захар
120 г яйчен жълтък (6 бр.)
150 г цели яйца (3 бр.)
Фино настъргана лимонова кора (2 бр.) (Използвайте лимоните, преди да бъдат изцедени)
50 г пшенично нишесте
30 г краве масло
Италиански белтъчен меренг:
200 г бяла кристална захар
80 г вода
100 г белтъци
Приготвяне на ронливо маслено тесто:
Направете сладко ронливо маслено тесто от предвидените продукти.
Разточете тестото с помощта на точилка във форма на правилен кръг с дебелина 6-8мм, с радиус около 32 см така, че да покрива формата за тарт. С помощта на вилица перфорирайте по цяла площ. Покрийте вътрешната част на тарта с алуминиево фолио и напълнете с бобови зърна. Поставете тарта в предварително загрята фурна на 150°С и печете за 35 – 40 минути, до златисто-кафяв цвят. Оставете да се охлади.
Метод за приготвяне на захаросани лимонови корички
С помощта на белачка обелете тънък слой кора от два лимона, които ще изцеждате за крема. Обелените кори поставете върху дъска за рязане и нарежете на тънки ивички, диагонално, с дебелина 1 мм. В малка тенджерка сложете водата и захарта и изчакайте да кипне. Веднага прибавете коричките към сиропа и варете за 15 – 20 секунди. После изцеждате коричките добре, без да подсушавате, слагате ги в кристална захар и с леки докосвания се стараете да покриете всички корички със захар. Прехвърлете ги върху лист хартия за печене върху тавичка и ги поставете над фурната да се доизсушат.
Метод за приготвяне на лимонов крем
В метална купа с овално дъно смесете яйчения жълтък, захарта и нишестето и след като то се разтвори, прибавете останалите продукти. Варете на водна баня до сгъстяване на крема. Прехвърлете го в басан на планетарен миксер и с телената бъркалка охладете на средна скорост. Разстелете крема във вече изпечената тартова основа.
Метод за приготвяне на италиански меренг
В малка тенджерка смесете водата и захарта. Сложете на котлона и кипнете. Използвайте кламер, на който единият край е завит на ухо, за да разберете кога е готов сиропът. При появата на големи мехури потопете ухото на кламера и духнете през отвора – трябва да се образуват балони. Така ще разберете, че е постигната необходимата температура.
С планетарен миксер избийте белтъците до мека пяна. При постигната температура на захарния сироп налейте на тънка струя към белтъците и продължете да биете до твърда лъскава пяна. Разстелете меренга върху лимоновия тарт – от центъра към края, като се стараете към края на тарта да е занижен, а по средата да е висок около 3 см. Със силиконова шпатула направете повърхността релефна. Завършете като частично фламбирате повърхността на тарта с газова горелка. През сито поръсете с пудра захар и гарнирайте със захаросана лимонова кора.
Добър апетит от „Bake Off: най-сладкото състезание”
Не пропускайте епизодите всеки вторник и сряда от 20.00 по NOVA