Тази седмица първият звезден готвач в "Черешката на тортата" е актрисата Ирен Кривошиева.
Тя поднесе на своите гости фламбирана пица, която можете да си направите и вие вкъщи.
Вижте цялата техника на приготвяне и какво ви е необходимо, за да си я опечете...
Необходими продукти
250 гр. брашно
125 гр. топла вода
1 ч.л суха мая
1 ч.л сол
1 ч.л захар
1-2 с.л зехтин
разреден спирт (водка)
доматено пюре
маслинова паста
чорисо
моцарела
рукола
спанак
чери домати
лимон
сламки
Начин на приготвяне:
Маята се разбърква с малко топла вода и към нея се добавят солта и захарта. Оставя се настрани да втасва.
Брашното се пресява и се прибавя към маята.
Омесва се добре и се прибавя зехтина.
Продължава се с омесването на тестото, след което се оставя на страна да втасва (докато се удвои).
Полученото тесто разделете на две части. Разточете тънка кора от първата част и я поставете в предварително намазана с олио тава за пица.
Първият слой от пицата се намазва с доматено пюре за пица.
След като сте намазали тънък слой доматено пюре, прибавете маслиновапаста (на вкус), парченца моцарела (на вкус) и чорисо.
От останалото тесто разточете още една кора със същата дебелина като първата. Тази кора ще се използва, за да покрие първата. Преди да покриете пицата с втората кора, сложете две сламки в единия край. Внимателно поставете кората върху пицата и се уверете, че всеки край е добре прилепнал с първия слой на пицата. Започнете да надувате кората посредством сламките докато не се надигне изцяло горният слой (до получаването на „балон“).
За да избегнете спадането на балона, печете пицата на пещ или фурна, но в никакъв случай на конвектомат.
Докато печете пицата, в дълбока купа се смесват рукола, спанак и чери домати. Подправяте със сол и зехтин на вкус (може и лимонов сок).
След опичането на пицата, намажете „балона“ с разреден спирт (водка) и запалете с газова запалка, за да фламбирате пицата. След като се обгори и втвърди отрежете внимателно горната подута част с нож и я напълнете с предварително направената салата от рукола (или салата по избор).
Припомнете си още:
- Рецептите на Даниел Ангелов от "Черешкатана тортата"
- Рецептата на Васил Гюров от "Черешката натортата"
- Рецептата на Сантра от "Черешката на тортата"
- Рецептите на Лора Караджова от "Черешкатана тортата"
- Рецептата на Маги Вълчанова от "Черешкатана тортата": Спагети с тиквички и скариди