"Черешката на тортата" определено ни е едно от любимите предавания, затова следим с интерес новите епизоди на кулинарното шоу.
Днес ще ви представим рецептата на певицата Джина Стоева, с която тя изненада своите гости:
Необходими продукти:
2-3 патладжана
5-6 средно големи картофа
3 домата нарязани на шайби
500 гр. телешка кайма
1 ч. чаша ориз – Ризон
Зеленчуков бульон
олио
лук
чесън
Подправки: дафинов лист, бахар, кимион, канела, кардамон, черен пипер, бял пипер. Може да използвате Арабска подправка, която е микс от изброените
Начин на приготвяне:
1. Поотделно запържвате патладжан, леко посолен, нарязан на филийки.
2. Запържвате картофите, нарязани на по-едри кубчета.
3. В олио се запържват лук, 2-3 скилидки чесън, дафинов лист и телешка кайма.
4. Към горната смес се добавят подправките и се оставя да поври 20мин на бавен огън.
5. 1 ч. чаша ризон се накисва в топла вода за 10 мин.
6. Избира се съд с диаметър на плоча, може и дълбок тиган(или тава), в който/която да ври ястието.
7. В съда започват да се редят отделните компоненти на ястието както следва:
- ред патладжан;
- ред домати;
- ред телешка кайма;
- ред ориз със зеленчуков бульон.
След като приключите с нареждането на ястието го оставяте да заври в избрания от вас съд. Хубаво е след като заври, да го захлупите с капак (или чиния) и да го оставите да къкри на бавен огън за час – час и 15мин.
8. След като приключите с готвенето, оставяте Маклюбето да се охлади на стайна температура 20 мин.
9. Последната стъпка от приготвянето на Маклюбето е обръщането. За целта изберете голямо плато или поднос и обърнете ястието с „главата надолу“.
10. Ястието се нарязва на триъгълници (като торта) и се сервира гарнирано с кисело мляко.
Вижте още:
- Рецептата на Цветомир Иванов от "Черешката на тортата": баба гануш
- Рецептата на Дичо от "Черешката на тортата": разядка с авокадо
- Рецептите на Даниел Ангелов от "Черешката на тортата"
- Рецептата на Васил Гюров от "Черешката на тортата"
- Рецептата на Сантра от "Черешката на тортата"
- Рецептите на Лора Караджова от "Черешката на тортата"