Ако обръщате повече внимание на това, което ядете, и се опитвате да се храните по-здравословно, със сигурност ви е правило впечатление, че от доста време насам в почти всички хранителни магазини се предлага и кафява паста.
Чудите ли се каква е разликата между кафявите и белите макарони и кои са по-добри за консумация? Ще се опитаме да ви отговорим.
Макаронените изделия са произведени от специален тип твърда пшеница, която има свойства, различни от тези на пшеницата, служеща за производство на хлебни изделия.
Една от тези разлики е ниският ѝ гликемичен индекс. Гликемичният индекс е най-схематично казано времето, за което в процеса на храносмилане по-голямата част от скорбялата се превръща в глюкоза.
Колкото по-нисък е гликемичният индекс на един хранителен продукт, толкова той е по-засищащ и по-полезен.
Например, на диабетиците се препоръчва да консумират въглехидратни храни с нисък гликемичен индекс като макаронени изделия, варива (леща, боб и т.н.)
Всички макаронени изделия (и спагетите), с изключение на юфката, са произведени от твърда пшеница, тоест имат нисък гликемичен индекс.
Това означава, че юфката може да се причисли по-скоро към тестените изделия, съответно е по-малко ценна за организма.
Що се отнася до кафявите макарони, първо би трябвало да се позаинтересувате от какво се получава кафявият им цвят – ако е следствие на препичане, то гликемичният им индекс се увеличава, значи не са бавноусвоими и респективно по-малко полезни.
Ако цветът им е резултат на добавки на някои видове зеленчуци, свойствата им не са по-различни от неоцветените макарони.
Има и пълнозърнести макарони с кафяв цвят. Те са по-богати на хранителни влакнини, които още повече намаляват гликемичния индекс на продуктите, а също така са полезни за доброто функциониране на чревната моторика и предпазват от появата на рак на дебелото черво и от появата на сърдечносъдови заболявания.
Споделете с нас вашите любими рецепти за приготвянето на паста на edna@netinfocompany.bg!