След натоварен ден повечето хора посягат към нещо сладко, за да се успокоят.
Американски учени обаче установиха, че бисквитите и сладкишите могат да се отразят зле на психиката ни, съобщи в. "Дейли мейл".
Виновни за това са съдържащите се в тях трансмазнини, които са в изобилие в тестените изделия. Те могат да променят начина, по който регулираме емоциите си.
Изследване на учени от университета на Сан Диего с 5000 души показа, че приемащите повече трансмазнини контролират по-зле чувствата си.
Те не ги осъзнават добре, по-неспособни са да ги преценят и да контролират настроението си.
Намаляването на трансмазнините подобрява контрола над емоциите.
Връзката между трансмазнините и настроението като цяло не е изучена добре.
Изкуствените трансмазнини се образуват чрез хидрогениране на олиото, което го втвърдява. Те могат да се използват както за пържене, така и в преработените храни.
За бисквити и сладки са предпочитани, защото удължават трайността им.
Известно е, че трансмазнините повишават холестерола в кръвта, което може да предизвика сърдечносъдови заболявания.
Предишно изследване установи, че хората, които ядат много трансмазнини, са по-агресивни.
Още по темата:
Пристрастени ли сте към захар?
Как да намалим желанието за сладко?
Прегрешения с шоколад