Пъпка на устните? Ето как да се избавим по-бързо от нея

Ако някога сте имали пъпки по устните, знаете колко болезнени и неприятни са те. Всъщност да имаш такива "екстри" е доста обичайно явление, коментира дерматологът д-р Кристин Ко.

Подобно на всички останали пъпки по цялото тяло и тези са причинени от запушване или възпаление на порите. Те просто са по-болезнени, защото на устните ни са разположени над един милин нервни окончания, а кожата там е изключително чувствителна. 

Ето как да помогнем на тялото си, за да се пребори по-бързо с този тип пъпки.

Не ги стискайте

Няма нищо по-изкушаващо от това човек да стисне някоя пъпка, но се въздържайте. Освен че е невероятно болезнено, особеностите на кожата там я правят изключително лесно разранима. Така освен пъпката, която ще остане на мястото си, ще имате и раничка.

9 съвета за избиране на правилния фон дьо тен за кожата ти

Почистете устните си

Използвайте някой от наличните си почистващи продукти. Така ще се отървете от мръсотия или бактерии, които могат да влошат положението. Почиствайте два пъти дневно кожата си, но не използвайте скраб - така ще влошите състоянието на пъпката и кожата ще се раздразни. Подсушете с чиста кърпа.

Сложете топъл компрес

Това е особено важно, ако пъпката има бяло връхче. Просто потопете кърпичка в топла вода и я оставете върху устните си за 10-15 мин. Повторете 3-4 пъти дневно, докато пъпката се спука сама. 

Тези 8 храни ще подсилят вашите кожа, коса и нокти

Мийте лицето, след като се изпотите

Това изглежда логично, но сме длъжни да го припомним. Добрата хигиена е най-добрата превенция. Освен това не пипайте лицето си с мръсни ръце.

Използвайте правилните продукти

Ако имате проблеми със запушени пори, използвайте продукти на основата на бензоинпероксид и салицилова киселина. Те отпушват порите, намаляват възпалението и изсушават пъпките. Спазвайте инструкциите на опаковката на продукта, който имате, но знайте, че общото правило е да се нанасят 1-2 пъти на ден в продължение на 3 дни. Ако усетите дискомфорт, просто изплакнете и потърсете друга алтернатива. 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти