Знаеш, че са полезни, но нови проучвания показват, че са здравословна бомба!
Само в един бадем се съдържа голямо количество нутриенти, а 30 грама крият 6 гр проетин, 4 гр фибри, 9 гр здравословни мононенаситени мазнини, 50% от необходимата дневна доза витамин Е и 20% от ежедневното нужно количество магнезий.
„Грам по грам, това е ядката с най-високо съдържание на фибри, калций, витамин Е, рибофлавин и ниацин“, казва диетологът д-р Реджина Раджоун.
Най-полезният вид, в който трябва да ги приемаме, е такъв с минимална обработка – сурови или печени, и необелени, тъй като обвивката им съдържа голяма част от хранителните вещества в състава им. Това съветва диетологът д-р Йохан Файлмън, който препоръчва още да не се прекалява с консумирането на бадеми, които съдържат голямо количество добавена захар или натрий.
Виж в галерията тук още няколко причини да хапваш edna шепа бадеми по-често:
Прочетете още:
- Никога не забравяйте да накиснете суровите бадеми! Ето защо...
- Богато на витамини и бедно на мазнини: какво трябва да знаем за бадемовото брашно
- Пълен пътеводител на полезните свойства на ядките
- 6 правила при накисване на семена и ядки, които е добре да знаем
- Най-добрите и най-лошите ядки