Причинява ли акне? Разкриваме ти истината за шоколада!

шоколад
Снимка: Thinkstock

От десетилетия хората спорят дали яденето на шоколад може да доведе до обриви, особено сред тези, които се интересуват от грижа за кожата и красота. Това вярване се е запазило в популярната култура и много жени са били предпазливи да се отдадат на любимите си сладки лакомства от страх да не получат пъпки. Но има ли истина зад това твърдение или е просто мит? Нека проучим връзката между консумацията на шоколад и акнето от научна гледна точка и гледна точка на начина на живот.

Тези 8 храни ще подсилят вашите кожа, коса и нокти

Произходът на мита
Идеята, че шоколадът причинява акне, може да произтича от по-широкото убеждение, че мазните и сладките храни могат да предизвикат кожни проблеми. Този мит вероятно е започнал в средата на 20-ти век, когато дерматолозите са имали по-малко разбиране за многото фактори, които допринасят за акнето. Хората свързват снизходителни, мазни храни като шоколад с обриви, без ясно разбиране на основните биологични процеси.

Оттогава напредъкът в науката и храненето подтикна изследователите да преразгледат тези твърдения, което доведе до по-нюансирано разбиране на това какво всъщност допринася за развитието на акне.

5 храни, които не повишават кръвната ви захар

Науката зад акнето
Преди да се потопите в потенциалните ефекти на шоколада, важно е да разберете причините за акнето. Акнето се появява, когато космените фоликули се запушат с масло и мъртви кожни клетки. Това запушване може да доведе до възпаление, което води до пъпки, бели точки или черни точки. Хормоналните промени, генетиката, стресът и някои лекарства са най-честите причини за акнето, докато диетата винаги е била малко по-противоречива.

Какво казват изследванията за шоколада и акнето?
Няколко проучвания се опитаха да определят дали има пряка връзка между шоколада и акнето, но резултатите са смесени.

1. **Ранните проучвания**: В края на 60-те и 70-те години на миналия век проучванията показват, че шоколадът не е пряко отговорен за причиняването на акне. Проучване от 1969 г., публикувано в *JAMA Dermatology*, заключава, че шоколадът няма значително влияние върху развитието на акне. Въпреки това, тези проучвания често са били малки и не са отчитали други диетични фактори.

2. **Съвременни изследвания**: По-нови изследвания показват, че някои видове шоколад, особено тези с високо съдържание на захар и млечни продукти, могат да допринесат за акне при хора, които вече са склонни към кожни проблеми. Например млечният шоколад, който съдържа захар и твърди млечни вещества, може да повиши нивата на инсулин. Повишеният инсулин може да доведе до свръхпроизводство на себум (кожно масло), което може да запуши порите. Освен това, самите млечни продукти се свързват с акне в някои проучвания поради хормоните, присъстващи в млякото, които могат да нарушат естествения баланс на кожата.

3. **Черен шоколад**: Интересното е, че черният шоколад, който съдържа по-малко захар и никакво мляко, не е свързан толкова силно с акнето. Всъщност черният шоколад често е възхваляван заради антиоксидантите си, които могат да бъдат от полза за здравето на кожата. Въпреки това, тъй като черният шоколад все още съдържа мазнини, той може да повлияе на индивидите по различен начин в зависимост от техния тип кожа и цялостната диета.

6 храни, които НЕ трябва да ядете за вечеря

По-голямата картина: захар и диета
Въпреки че шоколадът сам по себе си може да не е основният виновник, доказано е, че диета с високо съдържание на захар влияе върху акнето. Храни с висок гликемичен индекс, като сладкиши, бял хляб и подсладени напитки, могат да повишат нивата на инсулин и да доведат до хормонален дисбаланс, който засяга кожата. Ако цялостната ви диета е с високо съдържание на рафинирани захари, може да имате по-чести обриви, а шоколадът може да е само едно парче от този пъзел.

Шоколад и процедури за грижа за кожата на жените
За жените, загрижени за грижата за кожата и поддържането на здравословен тен, балансът е ключов. Случайното угаждане на шоколад е малко вероятно да причини големи кожни проблеми, освен ако не е част от диета, пълна със сладки, преработени храни. Също така е важно да се вземат предвид други фактори за начина на живот, които допринасят за здравето на кожата, като например:

- **Хормони**: Колебанията в нивата на хормоните, особено по време на менструален цикъл, бременност или менопауза, могат да направят кожата по-чувствителна и податлива на акне. Много жени забелязват обриви в определени часове от месеца, независимо от това какво ядат.

- **Стрес**: Стресът може да предизвика хормонални промени, които водят до обостряне на акне. Ако сте стресирани, проблемът може да не е яденето на шоколад – може да е самият стрес.

- **Продукти за грижа за кожата**: Използването на грешни продукти за вашия тип кожа може да запуши порите и да причини пъпки. Изберете некомедогенни и нежни продукти, които поддържат кожата ви чиста и хидратирана.

8 храни, които забавят стареенето

И така, трябва ли да избягвате шоколада?
За повечето жени шоколадът може да се консумира умерено, без да се страхуват от появата на пъпки. Ако забележите, че яденето на шоколад – особено млечен или бял шоколад – води до обриви, помислете дали да намалите приема си или да преминете към черен шоколад с по-високо съдържание на какао и по-малко захар.

В крайна сметка здравето на кожата ви се влияе от много фактори, включително генетика, хормонални нива и навици в начина на живот. Фокусирането върху балансирана диета, последователна рутинна грижа за кожата и управление на стреса могат да направят повече, за да поддържате кожата си чиста, отколкото пълното премахване на шоколада

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти