В сезона на свежите зелени салати със сигурност всяка вечер на масата ви присъства купа с нарязана маруля, репички, малко краставичка и пресен лук за разкош.
Едва ли, обаче, знаете, че историята на марулята тръгва още от Египет, където тя е била предпочитан зеленчук и дори е изобразена по стените на гробниците на фараоните. Римляните култивират марулята, а император Домициан създава традицията тя да се консумира като предястие с различни сосове.
Луи XIV има заслуга за налагането на салатите от маруля като традиционно ядене в Европа, тъй като много е харесвал зеленчуци и градините на Версай са били щедро засадени с марулки.
Има различни видове марули – Айсберг, Лоло росо, Дъбов лист, белгийска и къдрава цикория и много други.
Всички са вкусни и съдържат редица полезни вещества. Най-важното е листата маруля да бъдат много добре измити.
Ето и какво точно се съдържа средно в 100г маруля:
Химичен състав:
Белтъчини: 0,6 г
Мазнини: 0,2 г
Въглехидрати: 2,3 г
Целулоза: 0,7 г
Вода: 94,2 мл
Калории: 18,0
Витамини в мг%:
С – 18
В1 – 0,06
В2 – 0,09
РР – 0,37
Е – 0,17
Каротин – 1,60
Не само с маруля може да си направите вкусна, свежа и здравословна зелена салата. Спанакът и копривата са добра алтернатива.
Копривата се използва широко както в кухнята, така и в медицината. За лечебните й свойства съобщава още Плиний Стари. В листата й се съдържат провитамин А, витамини В2, С, К; етерични масла, соли на желязото, калция, калия и сярата; органични киселини, протеини, танин. Коренищата съдържат: скорбяла, растителни мазнини, калциеви соли. Според фитотерапевтите те действат диуретично, противоревматично и влияят благотворно върху обмяната на вещества в организма.
При диабет народната медицина препоръчва консумация на семената на копривата заедно с връхните части.
От копривата се приготвят и разнообразни вкусни ястия. Може да се консумира прясна или да се съхранява сушена, замразена, стерилизирана.
Що се отнася до спанака, той също има дългогодишна история. Родината му е Азия, но е пренесен в Китай, а през средните векове се озовава и в кухнята на Европа. Листата му са много богати на белтъчини (34%), въглеводороди, витамин С (37-72 мг/100г), В1, В2, каротин (до 4мг/100г), а също желязо, калий и фосфор.
Освен това спанакът съдържа витамини К, Р, Е и микроелементи - калий, калций, магнезий и йод. Една от особеностите на витамините С и А в спанака е, че не се разрушават при варене.
Младите листа на спанака се използват както сурови, така и варени или задушени и разбира се - консервирани. Най-полезни са пресните листа в суров вид – от тях се приготвят превъзходни салати и сокове. Сокът от спанак е прекрасен диетичен продукт, а също така може да се използва и като натурален оцветител – придава на ястията наситен зелен цвят. Мийте спанака непосредствено преди употреба, защото измит се разваля бързо.