О, не! Току-що изядохте един цял шоколад и колкото и да се чувствате доволни, съвестта ви нашепва, че сте погълнали много повече калории, отколкото е трябвало.
Проверете на празната опаковка колко калории съдържа и съобразете с изядения от вас грамаж. Ако шоколадът ви е бил с ядки, крем или сметана, то е по-калоричен от черния, който е с над 60% какао.
Да приемем, че под формата на сладко сте изяли 1000 калории. Това означава, че ако искате да ги изразходите, трябва да направите разходка от три часа и 50 минути, да качвате стълби или да играете аеробика за два часа.
Помислете си сега дали си е заслужавало да ядете толкова много шоколад или щеше да е достатъчно да си вземете едно малко парченце или пък да се задоволите с един шоколадов бонбон?
Често се случва следобед да изпитаме глад за нещо сладко и точно тогава е времето да посегнете към вафлите, шоколадите и другите подобни.
Все пак наложете си някои ограничения, ако не искате следващия път като се качите на кантара да ви е страх да погледнете какво показва стрелката.
Най-лесното е да изберете черен шоколад. Не че той няма калории, напротив, но поне е по-здравословен и е богат на антиоксиданти.
Друг вариант е да предпочетете суровите ядки. Шепа бадеми, кашу или стафиди ще ви заситят напълно, докато дойде време за вечеря.
Плодовете са също добра алтернатива. Горските плодове са добър вариант, тъй като са свежи и сладки, но трудно ще ги намерите по това време на годината в пресен вид.
Ако все пак предпочетете млечния шоколад, изберете такъв, но без ядки и допълнителни овкусители като сметана, крем, карамел и подобни.
Разделете сладкото с колега! Така няма да изядете сами цялото съдържание на опаковката, а и колегите определено ще ви се зарадват.