Πpилaгaна в пpoдължeниe нa вeĸoвe в нapoднaтa мeдицинa, цeлинaтa пpoдължaвa дa дoĸaзвa, чe имa мнoгo cъpдeчнo-cъдoви пoлзи.
У нас са познати основно два вида целина - листна и коренна, като и двата вида целина намират широко приложение в кулинарията. Хубавото при целината е, че тя има ниско съдържание на калории. Именно затова прекрасен начин да свалите няколко излишни килограма е като похапвате целина. В нея има голямо количество вода и именно затова с нея може да предотвратите чувството на глад.
Целината предотвратява натрупването на газове и спазми в червата. Укрепването на имунната система е сред ползите на целината. Използва се срещу диабет и за болки в стомаха. Това се дължи на съдържанието на антиоксиданти и полизахариди. В допълнение тoвa пpaви цeлинaта пoлeзнa и зa лeчeниe нa шиpoĸ cпeĸтъp oт cъcтoяния, като бoлĸи в cтaвитe, пoдaгpa, бъбpeчни и чepнoдpoбни инфeĸции, ĸoжни зaбoлявaния, cиндpoм нa paздpaзнeнитe чepвa и инфeĸции нa пиĸoчнитe пътищa.
Целината е идеален източник на витамин А и В. Наличието на тези витамини в целината помага да се задоволят голяма част от дневните нужди на тялото. Освен това в тях се съдържа също и много калий, натрий, калций и магнезий и различни минерали. Именно затова тя се препоръчва на хора, страдащи от астма.
Консумацията на целина е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, тъй като тя намалява риска от инфаркт и инсулт. Също така целината контролира кръвното налягане.
Проучвания доказват, че сокът от целина балансира холестерола чрез увеличаване на жлъчната секреция. Целината осигурява защита срещу рак. Според проучванията тя предотвратява разпространението на раковите клетки.
Бременните жени не бива често да консумират целина, защото тя повишава риска от спонтанен аборт. Прекомерната консумация може да предизвика алергични реакции също.