Изварата, добита от краве мляко, е много ценен продукт главно поради това, че е евтина, съдържа много белтъчини, млечна захар, фосфор, калций, желязо, магнезий, витамини А, Е, аминокиселини, въглехидрати.
Съдържанието на сол е малко и е незаменим компонент на пълноценна и здравословна диета, наистина уникален продукт.
Изварата е един от най-старите хранителни продукти, известни на човека. Тайните на приготвянето на меки сирена от различни видове мляко са били известни на човека от незапомнени времена.
Има доказателства, че още през I век след Христа хората редовно са яли този питателен и здравословен продукт. Славяните почитали извара и я приготвяли в изобилие. Поради трудното съхраняване на изварата машите предци измислили начин да консервират изварата - варена извара в глинен съд в пещ.
Според древна легенда бог Кришна считал изварата за подарък от Майката природата заради благотворния ефект на този продукт върху човешкото тяло.
Изварата се подразделя според производствения метод, съдържанието на мазнини, протеини, свободни органични киселини и редица други хигиенни и търговски критерии. Изварата е традиционен белтъчен ферментирал млечен продукт с високи хранителни и лечебни диетични качества.
Извара се прави чрез ферментиране на пастьоризирано пълномаслено или обезмаслено мляко и отстраняване на част от суроватката от получената извара.
Ето и какви са ползите за здравето от изварата:
Още за четене:
- Храните, които ни доставят солидна доза желязо
- 10-4-2-1: Японската тайна за здраве
- 8 храни, с които отслабваш, докато ги ядеш!
- Какво трябва да знаем за Е-тата? Кои хранителни добавки в етикетите правят храната вредна и защо
- 14 ползи за здравето от чудодейната комбинация мед и канела
- 14 най-добри начинa за бързо изгаряне на мазнини
- Храните, които ударно топят мазнините по корема
- 20-те най-полезни храни в света (трябва да се гордеем с първата!)