Когато си купуваме плодове и зеленчуци, имаме най-благородното намерение те да присъстват по-често на трапезата ни и да ни помогнат да се храним по-разнообразно и здравословно.
Замисляли ли сте се обаче, дали след приготвяне на определени храни, те все още са здравословни?
Ето няколко често срещани грешки в превръщането на полезна храна в точно обратното.
Сладки картофи
Те са вкусни, богати на витамин А и антиоксиданти и много полезни, но не и ако сте ги изпържили. Може спокойно да го сварите и да ги консумирате така, стига да не им добавите масло, сметана или топено сирене.
Фъстъчено масло
С него трябва да се направи една уговорка – много е трудно да се намери на пазара истински добро фъстъчено масло, особено чисто, без примеси с други мазнини. То е чудесен източник на протеини и добра закуска преди тренировка. Ако обаче го комбинирате с мармалад или конфитюр, намажете го на филия бял хляб или купите фъстъчено масло, което включва в състава си допълнително захар, сол и мазнини, това вече не може да се определи като полезна храна.
Сушени плодове
Ябълки, банани, кайсии и фурми може да са много полезни за организма, но не и когато са сушени, тъй като повечето сушени плодове са допълнително подсладени. За целта огледайте добре плодовете и най-добре прочетете какво пише на опаковката.
Плодови и зеленчукови салати
Тук няма да сбъркате – те са невероятно полезни и вкусни, стига да не сте ги залели със сос. В плодовите салати няма нужда да слагате шоколад, сметана или допълнителна захар. В зеленчуковите пък си спестете допълнителните сосове и заливки, освен зехтин, оцет, лимон или кисело мляко, не и майонеза и други тежки и мазни сосове.
Сготвени зеленчуци
Може да ги хапвате сурови, приготвени на пара или леко задушени, но минат ли през висока термична обработка, няма как да очаквате да е останало нещо кой знае колко полезно и витаминозно в тях