Кайсията е плод на 8000 г. и освен, че е приятна на вкус, има и много полезни за здравето свойства. Първите данни за кайсиите са открити в древния арменски град Шенчовит, недалеч от Ереван.
Там били открити кайсиеви изкопи, които археолозите датирали от 6 000 г. пр. Хр. за пръв път плодът е споменат преди 4 хилядолетия в писмо на китайски гражданин.
Вижте повече за полезните свойства на кайсиите в галерията ни ТУК >>>
Смята се, че първите кайсии са израснали в централноазиатските планини на Хинду Куш, където днес се събират границите на Китай, Афганистан, Пакистан и Таджикистан.
Овошките са били култивирани за пръв път от древната нация на таджиките. Това бил единственият им източник на захар и през вековете тке култивирали сортовете Ходженди и Амери, които в изсушено състояние съдържали около 85% захар.
Учените смятат, че причината за дълголетието на хунзите, които обитават високопланинските части на Северен Пакистан, е редовната консумация на кайсии.
Всички местни хора, независимо от възрастта, имали перфектно зрение.
Никой не бил чувал за болести като инфаркт, хипертония, рак, висок холестерол, подагра.
Вижте повече за полезните свойства на кайсиите в галерията ни ТУК >>>
Още:
-
Миграцията на кайсията
-
Нека похапваме кайсии
-
Карибската кайсия от Мексико
-
Ядките на дълголетието - кайсиевите