Употребяването на плодове сокове на гладен стомах влияе негативно върху микрофлората на червата.
Този извод направиха учени от Института по интегративна геномика "Люис Сиглер", влизащ в състава на Принстънския университет.
На лабораторни мишки били давани сокове и нектари на празен стомах.
Оказало се, че при това състояние тънките черва не успяват да разделят фруктозата и тя попада направо в дебелото черво и нанася сериозна вреда на микроорганизмите, които не успяват да се справят с въглеводородите.
Това се отнася както за пакетираните, така и за прясно изцедените соковe.
Учените отбелязват, че 90% от плодовите захари се усвояват именно в тънките черва.
Препоръката на изследователите е да се употребяват сокове в по-малки количества и то само след употреба на храна.
Този подход ще предотврати "претовареността" на храносмилателната система и няма да повреди микрофлората на червата.
Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в която ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.
Прочетете още:
- Детоксикираща диета - примерен хранителен режим
- Чаша здраве всеки ден – сок от ябълка, морков и джинджифил
- Портокаловият сок - колкото вкусен, толкова и опасен
- Сок от вишни за по-спокоен сън
- Я, лимонът не бил само за ядене