Стриктното спазване на щадяща планетата диета с предимно плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от преждевременна смърт с близо една трета при хората, като същевременно драстично намалява отделянето на парникови газове, опустошаващи планетата, установи ново проучване.
„Яденето на повече цели растителни храни, по-малко животински храни и по-малко преработени храни е по-добро както за хората, така и за планетата“, казва д-р Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина.
„В този документ виждаме, че същото послание е разширено: спазването на диетичен модел, благоприятстващ здравето на планетата и устойчивостта, е свързано със значимо намаляване на смъртността от всякакви причини“, казва той. Кац е основател на организацията с нестопанска цел True Health Initiative, глобална коалиция от експерти, посветени на основана на доказателства медицина за начина на живот.
Производството на храни играе важна роля в климатичната криза. Отглеждането на добитък за консумация от човека, например, използва огромно количество земеделска земя и допринася за обезлесяването, загубата на биологично разнообразие и замърсяването на водата, казват експерти.
Животните, които преживят, могат да отделят вредни газове с поразително въздействие върху околната среда. Газовете и изпражненията от говеда, овце и кози генерират метан, парников газ, който е 80 пъти по-мощен от въглеродния диоксид за затопляне на планетата в рамките на 20 години, според Програмата на ООН за околната среда.
Спазването на здравословна диета обаче намалява използването на земята с 51%, емисиите на парникови газове с 29% и използването на торове с 21%, като същевременно удължава живота на хората, според проучването.
„Промяната на начина, по който се храним, може да помогне за забавяне на изменението на климата и за щастие това, което е най-здравословно за планетата, е най-добро и за нас“, казва Уолтър Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard TH Chan School of Public Health в Бостън.
„За всяка основна причина за смърт, която разгледахме, имаше по-нисък риск при хора с по-добро придържане към планетарната здравословна диета“, добавя Уилет.
Диета за хората и планетата
През 2019 г. комисията EAT-Lancet, съставена от 37 водещи учени от 16 държави, създаве диета с двойни цели — максимизиране на човешкото здраве и същевременно намаляване на въздействието върху околната среда от изхранването на милиарди хора.
Говорим си за...
Полученият план за хранене подчертава по-високата консумация на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и други растителни протеини, като същевременно намалява месото и млечните продукти до малки порции.
Тези, които най-стриктно следват планетарната диета, имат 28% по-нисък риск от невродегенеративна смъртност, 14% по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания, 10% по-нисък риск от смърт от рак и 47% по-нисък риск от смърт от респираторно заболяване, което се отнася и за непушачите, казва Уилет.
„Констатациите показват колко са свързани човешкото и планетарното здраве. Здравословното хранене повишава устойчивостта на околната среда – което от своя страна е от съществено значение за здравето и благополучието на всеки човек на Земята“, добави той.
Прочетете също:
- Ядеш любимите си неща и отслабваш - чудото на 90-дневната диета
- Какво представлява средиземноморската диета (и как да я спазваме)
- Лесната бананова диета - какво представлява и за какво помага
- Истината за кетонната диета или защо е важно да прилагаме лечебния глад
- Най-здравословната диета: кетогенният хранителен режим