Люти чушки, чесън, джинджифил, което и да изберете, няма да сбъркате. Пикантната храна е със задължително присъствие в хранителния ви режим по време на грипния сезон. Основната ѝ супер сила е защитата срещу вируси и инфекции, както и засилване на имунната система. Ефект, който се дължи на веществата, наречени фитонциди, които пък имат силно бактерицидно действие. Лютото прочиства дихателните пътища и отпушва носа, успокоява кашлицата и понижава дискомфорта при висока температура.
Ето как… или 3 супер (пикантни) храни за силна имунна система!
Червени люти чушки
Лютите чушки съдържат капсацин - мощен инхибитор на субстанция Р, невропептид, свързан с редица възпалителни процеси в организма. Колкото са по-люти чушките, толкова повече капсацин съдържат. Яркочервеният цвят е сигнал за високо съдържание на бета-каротин. Две чаени лъжици червени люти чушки осигуряват около 6% от дневната нужда на организма от витамин С и повече от 10% от витамин А.
Чесън
Редовната употреба на чесън в умерено количество отслабва значително проявата на симптомите на настинка и грип. Чесънът съдържа вещества като: лектини, фруктоолигозахариди, апигенин и вид аргинин, подсилващи имунната система. Също така е чудесен източник на витамин В, необходим за ефективния растеж на нови клетки. Това прави чесънът едно от най-силните ни тайни оръжия в борбата с вирусите и инфекциите по време на грипния сезон.
Джинджифил
Коренът от джинджифил е силно възстановяваща билка и независимо под каква форма решите да го приемате - суров, обелен на парченца или изсушен на прах, без значение как е приготвен – на чай, в супа, в комбинация с лимон и мед, със сигурност ще засили имунната ви система и ще я подготви за опасностите. Джинджифилът е богат на витамин С и В, фолиева киселина, както и калций, магнезий, желязо, манган, фосфор, калий, натрий и цинк.
Пикантните храни безспорно подсилват имунната ви система и помагат в борбата срещу зловредните вируси, но не забравяйте, че както при всяко нещо „Мярката стои в основата на успеха."